11 травня 2018, 12:48, Насіння

Аграріїв застерігають про небезпеку ураження пестицидним пилом

Пистицидний пил містить малі дози комбінацій активних інгредієнтів гербіцидів, інсектицидів, фунгіцидів та регуляторів росту і при потраплянні на шкіру в легені та на слизові оболонки може становити шкоду здоров’ю людини, пише news.agropages.com.

За словами Джастіна Кларка, технічного менеджера з маркетингу компанії BASF, виробники намагаються різними способами вирішити проблему збереження якомога більшої кількості активного інгредієнта саме на насінні, оскільки це безпосередньо впливає і на кінцевий урожай культури.

«Ми використовуємо пиловловлювач (Heubac) для вимірювання якості покриттів насіння, які виробляє BASF. Окрім цього, ми використовуємо спінені плівкові покриття, які містять активні інгредієнти в тонкій плівці, яка пов'язує матеріали з насінням, покращуючи обробку і зменшуючи пил під час роботи аграріїв», — зазначає фахівець.

У той час як EPA (Агентство з охорони навколишнього середовища США) не має даних про токсичність пестицидного пилу для людини, виробники вказують на етикетках з протруєним насінням про обов’язкову необхідність використання відповідних індивідуальних засобів захисту: спеціального одягу, рукавиць, респіраторів.

Також слід враховувати погодні умови, силу та напрям вітру, використовувати спеціальні синтетичні мастильні матеріали, аби зменшити стирання в пневматичних сівалках. Регулярно і ретельно очищати посівне обладнання.

Окрім шкоди для здоров’я людини, потрапляючи на культури, які є джерелом пилку для бджіл залишки пестицидного пилу можуть становити серйозну загрозу для комах.