10 травня 2018, 08:35, Урожай

Погодні умови в Україні не сприяють розвитку зернових культур

Опади, подекуди у вигляді злив, пройшли в Харківській, Дніпропетровській, Кіровоградській областях, проте їх кількість була недостатньою — 1-18 мм, при цьому на півдні, заході та півночі країни опадів практично не було, пише graintrade.com.ua.

Запаси продуктивної вологи наприкінці квітня в більшості регіонів були на задовільному рівні 19-56 мм, на півдні — незадовільними в межах 7-16 мм. В метровому шарі ґрунту запаси вологи були переважно задовільними на рівні 169-273 мм, проте на півдні незадовільними — 63-83 мм.

Сходи озимої пшениці перебувають у фазі виходу у трубку (VI етап органогенезу). Рослини ярої пшениці перебувають на II етапі органогенезу, мають висоту 21-25 см та гарно сформовані три листи. Горох викинув 3-й лист, а на ранніх посівах соняшнику з’явилися сходи.

Наразі в більшості регіонів країни посіви залишаються в доброму та задовільному стані, особливо якщо сівба була проведена в оптимальні терміни по удобрених попередниках.

Станом на 7 травня ранніми ярими зерновими та зернобобовими культурами засіяно 2,2 млн га або 92% від прогнозу. Нагадуємо, що слідкувати за ходом посівної кампанії можна з проекту «Посівна Онлайн 2017/18».