9 травня 2018, 16:00, Технології

В Італії розробили перший мікрокосм для вирощування рослин в екстремальних умовах

Інноваційна система інтелектуального землеробства «мікрокосм» багато чим відрізняється від теплиць і традиційних камер для вирощування безліччю елементів, починаючи від дизайну, мережі датчиків екологічного контролю до світлодіодного освітлення з використанням обраної довжини хвилі.

«Основне нововведення — це подвійні незалежні камери. Одна з них — підземна камера, призначена для росту кореневої системи і ризосфери (тобто організмів, які живуть в грунті, де ростуть корені), а інша — надземна камера, призначена для вирощування повітряної частини рослин і філлосфери (тобто організмів, що живуть в повітрі), — пояснює Луїджі д'Акуіно, співробітник компанії. — Хоча камери незалежні і можуть управлятися окремо, вони фактично взаємопов'язані — так само, як це відбувається в природі — завдяки обміну через субстрат (грунт, компост або торф).

«В даний час ми експериментуємо з ефективністю мікросвіту у поєднанні з прецизійним освітленням. Ми вирощували рослини базиліка в горщику в нашій лабораторії, в мікросвіті під білим світлом вони росли набагато довше, а у мікросвіті під прецизійним освітленням рослини розвивали біомасу в десятки разів вище, з більш високими рівнями хлорофілла і навіть почалась репродуктивна фазу. Мікрокосми є істинними екосистемами, які можуть точно відтворювати те, що відбувається в відкритих полях », — сказав Луїджі д'Акуіно.