8 травня 2018, 15:00, ЗЗР

У Росії фунгіцидами обробляють лише близько 3% посівів соняшнику

За оцінками російського Міністерства сільського господарства, у 2018 році до 40% урожаю олійних буде втрачено через різні хвороби рослин. Незважаючи на те, що соняшник, ріпак та соя останніми роками є найрентабельнішими культурами, проте їхня маржинальність набагато менша, ніж могла б бути за дотримання раціональної агротехнології, вважають фахівці.

Якщо не проводити захисних заходів, щорічно російські аграрії будуть втрачати близько 0,6-1 т/га соняшнику, застерігають представники Всеросійського інституту захисту рослин. Проте багато агровиробників ігнорують рекомендації з профілактики поширення та розвитку хвороб у посівах. Роблять це через брак коштів та сподіваються, що саме їхні поля проблема мине стороною.

За оцінками виробників ЗЗР, у Росії обробляють фунгіцидами приблизно 3% усіх посівів соняшнику та близько 11% посівів сої. Одним із основних засобів профілактики хвороб аграрії вважають дотримання сівозміни, але при цьому дотримуються її далеко не завжди, занадто часто сіючи соняшник на одному полі.

Старший науковий співробітник Всеросійського інституту захисту рослин Олена Гасич радить не лише дотримуватися сівозміни та робити профілактичні внесення фунгіцидів, але й сіяти стійкі гібриди, вести контроль насіннєвого матеріалу та робити передпосівне протруювання насіння. Контроль насіння особливо важливий, вважає науковець, оскільки досить часто саме з ним із-за кордону в країну «проникають» нові хвороби рослин, як це було із соєвою нематодою, що поширилася у деяких регіонах Росії разом з американською соєю.