7 травня 2018, 08:24, Світ

Американські селекціонери створюють сорти високорослої лохини для машинного збирання

Як повідомляє АПК-Інформ: Овочі та фрукти, особливо виділяється сорт Оптимус, виведений на ринок у 2017 р. Він перший серед решти сортів флоридської селекції виведений для машинного збирання. Ще два сорти Вейне і Магнус (Wayne і Magnus) вже запатентовані і будуть виведені на ринок в найближчі роки.

Селекціонери вважають появу таких сортів дуже важливим чинником для розвитку галузі. Адже нестача робочих рук для збирання врожаю лохини є певним лімітуючим фактором.

За словами П. Муньоса, керівника лабораторії, яка займається селекцією цієї ягідної культури, сорт Оптимус придатний для машинного прибирання завдяки тому, що його ягоди механічно міцні і не пошкоджуються при падінні з куща в бункер збиральної машини. При цьому вони смачні і соковиті.

Загалом же, на думку вченого, в селекції лохини слід враховувати такі критерії:

  • Міцність прикріплення стиглих ягід до рослини. Потрібно, щоб стиглі ягоди були прикріплені слабко, а недозрілі міцно. Це дає змогу механізовано збирати тільки дозрілі ягоди.
  • Довгі плодоніжки краще, вони роблять «гроно» більш піддатливим і дають змогу ягодам обсипатися окремо.
  • Для машинного збирання краще відкриті конусоподібні рослини, що допомагає машині краще дотягнутися до ягід.
  • Невеликі сухі подряпини від пошкоджень у процесі збирання меншою мірою схильні до розвитку гнилі.
  • В ідеалі, чим більш одночасно дозрівають всі ягоди, тим краще.
  • Ягоди повинні бути стійкі до ударів при падінні і інших механічних пошкоджень.

Селекціонер планує продовжити роботу над створенням сортів для машинного збирання, але й самі машини необхідно вдосконалювати. Серед проблемних моментів у машинному збиранні ягоди підстрибують на транспортері збиральної машини і при падінні в бункер, тому додатково пошкоджуються. Щоб уникнути таких пошкоджень, потрібно поліпшувати технології збирання.