19 січня 2017, 14:15, Технології

Зріджені посіви ріпаку можуть дати гарний урожай

Головне — ніколи не опускати рук, переконує Андрій Ковальчук, директор госопдарства, в інтерв'ю Аgrotimes.net.

«Озимий ріпак ми вирощуємо загалом десять років. З них були й такі, коли ріпак виходив із зими ну в дуже жахливому стані, — розповідає аграрій. — Наприклад, торік посіяли його широкорядним способом. Погода не посприяла, і навесні ми отримали місцями по 3–4 дуже кволих рослин на квадратний метр, у фазі одного-двох листочків, із товщиною кореневої шийки 0,5 мм. Проте, побачивши на полі таку сумну картину, ми не впали у відчай, а швидко почали проводити реанімаційні заходи. В результаті — отримали врожай понад 40 ц/га»

Ключова особливсть ріпаку, якою користуються бувалі агрономи, — висока відтворювальна здатність за рахунок бічних пагонів. Навіть коли перерослі рослини випрівали взимку, замість загиблої точки росту починали розвиватись 10-12 бічних. 

Ця ж властивість ріпаку дає змогу зменшити посівну норму в 3-4 рази. Замість 45-50 рослин на м2 в господарстві користуються нормою від 14 до 25 рослин на м2, залежно від схеми посіву. Урожай, за належного догляду, можна отримати не гірший, а економія насіння є відчутною.

«На мою думку, шаблонні великі норми — для величезних площ, коли немає часу «гратися». У нас же на першому місці стоять не обсяги, а технології», — говорить Андрій Ковальчук.