4 травня 2018, 14:05, Добрива

Польські аграрії змушені цьогоріч застосовувати третє внесення азотних добрив на озимій пшениці

За інформацією видання Farmer.pl, рясні й тривалі опади, що пройшли у Польщі в осінній період, призвели до вимивання поживних елементів із ґрунту.  В одному з агропідприємств на півночі країни після проведених аналізів з’ясували, що  на початку весни вміст N у їхніх ґрунтах на 30 кг/га нижче, ніж у попередні роки. 

Калін Цуркан: Формувати урожай нескладно, якщо є розуміння усіх процесів живлення рослин
Читати

Тож перед багатьма аграріями постало питання ще одного, третього внесення азотних добрив, яке зазвичай роблять у фазі перед цвітінням озимої пшениці.

Однак польські фахівці зазначають, що додаткове азотне підживлення краще робити на більш ранніх стадіях. Втім, застосовувати його можна лише в тому разі, якщо посіви здорові й добре захищені від хвороб, бур’янів і шкідників.

Видання стверджує, що на практиці більшість польських фермерів дають третю дозу азоту в середині травня – у період від появи прапорцевого листка і до початку колосіння пшениці. Норми внесення зазвичай становлять від 20 до 60 кг/га д.р. азоту. Водночас слід пам'ятати, що занадто великі норми застосовувати не рекомендується, оскільки це може погіршити якість зерна. 

А ще треба зважати на погодні умови. У разі посухи ефективність додаткового живлення знижується практично до нуля. Але і внесення добрив після невеликого дощу також малоефективне. Неглибоке зволоження ґрунту має важливе значення для розчинення гранул, але не для переміщення поживного елемента в кореневу зону.