2 травня 2018, 10:41, Світ

У Австралії може стати обов'язковим хімічний обробіток імпортованого насіння

У заяві Департаменту сільського господарства сказано, що зміни є результатом огляду ризиків біозахисту. У проекті доповіді були визначені два грибкових патогени, які відносять до карантинних та для боротьби з яким варто застосовувати агрохімію.

Представники органічного рослинництва розцінили ініціативу уряду як порушення прав на виробництво органічної продукції.

Джефф і Френсіс Майклзи — постачальники органічної сільгосппродукції, вони імпортують більше 90 відсотків свого насіннєвого фонду.

«Ми не будемо ображати наших клієнтів, які хочуть зробити свій вибір на користь екологічно чистої продукції, а також не будемо сприяти подальшій деградації австралійських ґрунтів», — заявив Майклз.

Він поскаржився, що влада не запропонувала жодних альтернативних рішень, аби уникнути хімічного обробітку. 

Пвсля чого Майклзи створили онлайн-петицію проти реформ і зібрали 30 000 підписів на свою підтримку. Реакція громадськості спонукала федеральний уряд звернути увагу на думку органічного сектора і подумати над альтернативами.

«Департамент розгляне альтернативні варіанти, які не пов'язані з застосуванням хімії, або які використовують речовини, дозволені Національним стандартом для органічних і біодинамічних продуктів», — йдеться в заяві Департаменту сільського господарства Австралії.

Зворотній зв'язок дещо заспокоїв представників органічного землеробства, але Тім Маршалл, який є членом Національного комітету по стандартизації органічних речовин, зазначив, що особисто він хоче отримати запевнення в тому, що дослідження альтернативних методів обробітку насіння будуть проведені і прийняті.

«В епоху прогресу дійсно невтішно бачити, що першою відповіддю будь-якого органу на проблему в сфері захисту рослин є використання хімічної речовини. Потенційні альтернативні процедури можуть включати в себе озонування насіння, термічну обробку та використання дозволених органічних хімічних речовин», — зазначив він.