30 квітня 2018, 15:00, Добрива

Зниження дози фосфору сприяє покращенню забарвлення томатів

Відомо, що при зниженні дози фосфору поліпшується надходження в рослину мікроелементів, перш за все, заліза, марганцю і цинку. Впливає він і на «споживання» рослинами калію, пише fruit-inform.com.

Аби довести цю теорію, фахівці проводили експерименти на різних видах томатів.

Під час дослідження науковці порівнювали чотири дози фосфору — від 0 ммоль/л до 1,5 ммоль/л (стандартна доза в голландських господарствах). У всіх варіантах вміст калію в розчині був б ммоль/л, а кожною дозою удобрювали по чотири рослини. Експеримент тривав 68 днів, впродовж якого сік рослин аналізували сім разів. Як і очікувалося, у варіанті без фосфору рослини відставали в рості і розвитку. У варіанті з вмістом фосфору 0,25 ммоль/л (тобто в 6 разів менше, ніж зазвичай) на рослинах не було візуальних ознак нестачі фосфору, проте його вміст у соку листя був нижчим мінімально допустимого.

Ріст і розвиток рослин у варіанті з вмістом фосфору 0,5 ммоль/л були хорошими, зростання і розвиток коренів і плодів були такими ж, як у варіанті 1,5 ммоль/л. Зниження дози фосфору в розчині вплинуло на вміст калію в соці рослин. При цьому його вміст в листі був найвищим у варіанті з вмістом фосфору 1,5 ммоль/л.

Натомість у плодах вміст калію зростав при зниженні дози фосфору. Зокрема при варіанті з дозою фосфору 0,25 ммоль/л вміст калію в плодах був на 20% вищим, ніж при стандартній дозі фосфору.

Результати досліджень свідчать, що зниження дози фосфору може стимулювати надходження калію у плоди. А додатковою перевагою буде поліпшення надходження мікроелементів.