30 квітня 2018, 08:45, Урожай

Повсюди посіви озимих та ярих культур масово заселяють шкідники

У посівах озимих культур, розміщених після стерньових попередників, степових, лісостепових, осередково поліських областей живляться личинки хлібного туруна старших віків, які за чисельності 0,5-2, макс. 3 екз. на кв.м пошкодили 2-5% рослин, повідомляють у Держпродспоживслужбі.

У Степу, осередково Лісостепу в теплі сонячні дні, триває вихід клопа шкідливої черепашки на поверхню листяної підстилки, де їх ураховують по 0,3-2 екз. на кв.м.

Захворюваність озимих зернових культур борошнистою росоюсепторіозом, гельмінтоспоріозом, кореневими гнилями, подекуди бурою листковою іржею, іншими хворобами визначається від 2 до 16%, в осередках Київської та Миколаївської областей 35-39% рослин (септоріоз та гельмінтоспоріоз), Запорізької до 40% рослин (борошниста роса).

«У південних областях сходи гороху заселяють бульбочкові довгоносики (1-3 екз. на кв.м), піщаний мідляк (0,5-1 екз. на на кв.м), клопи (за чисельності 2-7 екз/100п.с.),  які пошкодили 4-7% рослин. За 10-15 жуків бульбочкових довгоносиків на кв.м посіви обробляють дозволеними до використання інсектицидами», — йдеться у повідомленні.

Повсюди посіви озимого ріпаку заселяють жуки стеблового прихованохоботника, ріпакового квіткоїдахрестоцвіті блішки, подекуди оленка волохата, які пошкодили 7-26, макс. 45% (прихованохоботники у Черкаській обл.) рослин.  На озимому ріпаку 1-11% рослин уражено пероноспорозом, альтернаріозомфомозом, бактеріозом коренів.

В посівах ярого ріпаку 3-7% рослин пошкоджено хрестоцвітими блішками. 1% рослини ярого ріпаку уражено чорною ніжкою.

«У бурякосійних областях на бурячищах триває вихід жуків звичайного та сірого бурякових довгоносиків (Волинська, Київська, Черкаська, інші обл.). На сходах цукрового буряку у Вінницькій області обліковують 0,3 екз. на кв.м звичайного та сірого довгоносиків. Основна маса шкідника зосереджена в ґрунті. У Степу сходи соняшнику заселяють піщаний мідляк та сірий довгоносик. При перевищенні ЕПШ шкідників застосовують дозволені до використання інсектициди», — додають у Держпродспоживслужбі.