28 квітня 2018, 12:30, Технології

Багатофункціональний безпілотник окуповується аграріям за перші роки використання

​Багатофункціональний безпілотний літальний апарат (БПЛА), який можна використовувати протягом усього року, обійдеться аграрію в суму від 80 тис. грн до 50 тис. доларів. Незалежно від виробника, від може мати цілий набір функцій, пише kontrakty.ua.

За типом конструкції безпілотники можна об’єднати в дві групи: мультикоптери (щось на зразок літаючого хімбака з безліччю пропелерів) і літаюче крило. Мультикоптери (безпілотники вертолітного типу) здатні злітати і сідати вертикально, на тривалий час нерухомо зависати над певною ділянкою, обертатися навколо своєї осі, однаково добре літати вперед, назад, убік. Але швидкість при цьому у них досить невисока. Такі апарати підійдуть для моніторингу відносно невеликої ділянки поля.

Якщо ж фермеру потрібно досліджувати сотні гектарів поля, то варто звернути увагу на крилату машину (безпілотник літакового типу). Їх швидкість моніторингу та обробки значно вища і багато в чому залежать від конструкції і площі крила. Саме це визначає швидкісні, маневрені і вагові характеристики такого БПЛА. Такий безпілотник більш стійкий на тривалих ділянках маршруту, більш простий в експлуатації, але програє мультикоптеру в маневреності.

Особливості БПЛА важливо знати й тим, хто поки не впевнений в необхідності такого придбання, але збирається скористатися послугами однієї з компаній, що надають безпілотники в оренду. Як правило, такі компанії разом з безпілотником надають пакет послуг. Наприклад, збирання і обробка отриманих даних.

Отож середня вартість оренди безпілотника для здійснення моніторингу полів складе 5 грн/га (близько 3 тис. га на день), вартість внесення добрив за допомогою БПЛА складе 30 доларів/га (0,03–1 тис. га в день), трихограми — 2 долара/га (близько 1,5 тис. га на день). Остаточна ціна буде залежати від типу безпілотника і виконуваної ним роботи, але, варто відмітити, різниця буде незначною.

Нагадаємо, 17 квітня на розгляд Верховної Ради України подано законопроект №8275, згідно з яким до переліку сільськогосподарської техніки та обладнання пропонується додати БПЛА. Ці зміни в подальшому дозволять українським аграрним виробникам компенсувати 25% вартості БПЛА за державною програмою часткової компенсації вартості с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва.