25 квітня 2018, 12:31, Добрива

Позакореневе підживлення сірковмісними добривами є досить ефективним способом коригування сульфатного балансу, — експерти

Про це йдеться у повідомленні Інституту живлення рослин.  В ньому зазначено, що потреба рослин у сірці відчутно коливається протягом вегетаційного періоду. Так, для ріпаку питання забезпечення потреб у сірці стає критично важливим у фазі цвітіння й утворення стручків. Кукурудза поглинає цей елемент рівномірно протягом усього вегетаційного періоду. При цьому варто зазначити, що більше половини накопиченої рослинами сірки акумулюється в зерні.

Джерелами забезпечення рослин сіркою зазвичай виступають повітря та ґрунт. У ґрунтовому покриві України, вміст сірки варіює в широкому діапазоні (0,001-0,5%). Проте, на переконання науковців, робити висновки про забезпеченість рослин сіркою за валовим вмістом сірки в ґрунті не можна, адже попри значні запаси вміст її мінеральних форм досить низький — не перевищує 10%. Решта, до 90 % — міститься в органічній формі. І для того, аби стати повноцінним та повноправним елементом живлення рослин, сірка має пройти процеси мінералізації, що відбуваються за участю мікроорганізмів.

Однак вивільнення сірки при мінералізації органічної речовини ґрунту проходить занадто повільно. Тому, аби сільськогосподарські культури не відчували дефіциту сірки, експерти ще раз підкреслюють, що аграріям варто вводити до системи живлення сірковмісні мінеральні добрива.