24 квітня 2018, 17:25, Урожай

Рентабельність горіхового саду може сягати 180%

Найбільший в новітній історії урожай волоських горіхів був зібраний в Україні в 2013 році. Він склав 116 тис. тонн. У 2014 році валовий збір зменшився до 103 тис. тонн, але в наступні роки намітилася тенденція до його росту. У 2017 році було зібрано 113 тис. тонн горіхів. Причому основними виробниками є особисті господарства громадян, які вирощують 86% волоських горіхів. На великі агрогосподарств припадає лише 14% ринку, пише pro-consulting.ua.

Крім ядер горіхів, попитом на ринку користується і горіхова шкаралупа, яка становить близько 50% маси плоду. З неї виготовляється висококалорійне паливо. Шкаралупа також використовується у фармацевтичному виробництві і в сільському господарстві, як добриво.

Користуючись цими перевагами багато фермерів уже зараз закладають високопродуктивні горіхові сади, які через 5-7 років дадуть перші врожаї і зможуть робити це протягом десятиліть.

Фахівці Pro-Consulting розробили бізнес-план підприємства, де буде проводитися не тільки вирощування, а й переробка волоських горіхів.

Розмістити його найкраще на південному заході України (Придністров'я, Закарпатті, Буковель), ґрунт і клімат якого найбільш сприяють високим врожаям. За прогнозами аналітиків, при загальній площі саду 500 га, і середній врожайності горіхів на рівні 1,5 т/га. Уже на п'ятий рік вдасться отримати 60% максимального врожаю, на шостий — 70%, в наступному — 100%.

Окрім реалізації ядер горіхів підприємство також може займатись продажем шкарлупи і перегородок. У такому випадку рентабельність інвестицій в проект складе 180%, тобто кожен вкладений долар принесе інвестору 1,8 долара чистого прибутку.