21 квітня 2018, 12:25, Україна

Через заміновані поля Донбас втрачає родючі землі

Зараз на території Донецької і Луганської областей, підконтрольній Україні, мінами та вибухонебезпечними предметами вражені близько 7 тис. кв. км. Поки очистити вдалося тільки близько 25 га сільгоспземель, пише economics.unian.net.

За підрахунками ОНН, навіть якщо війна закінчиться зараз, Україні доведеться протягом 40 років приводити землі сходу в порядок, заново повертати їм родючість.

Разом з тим, Михайло Пашков, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова вважає, що дані ООН відносно умовні.

«Все залежить від частоти обстрілів і мінування, рельєфу місцевості й того, чим мінують. За деякими оцінками, для очищення донбаської землі буде потрібно 10-15 років, але правда, й мільярдне фінансування», — говорить Пашков.

Напередодні посівної аграрії окупованого Донбасу залишились без якісного насіння та добрив
Читати по темі

На його думку, самостійно Україні з цією проблемою не впоратися, потрібна міжнародна допомога.

Юрій Колесник, начальник Центру гуманітарного розмінування держпідприємства «Укроборонсервіс» додає, що терміни залежать суто від організації робіт — якщо все зробити правильно, то очищення території в 5 га може зайняти всього 2-3 місяці.

Але спочатку потрібно обстежити ці площі. З урахуванням обсягів замінування, вартість «рентгену» одного квадратного метра складе приблизно 10 центів, розмінування — 1 долар. Мова йде про мінні поля, де глибина робіт — на рівні 20 см, чого достатньо для оранки.

Що стосується території бойових дій, де застосовувалися мінометні міни, артилерійські боєприпаси, то зачищати доведеться більше, ніж на метр вглибину. Це буде коштувати трохи дорожче й часу займе дещо більше. Але якщо грамотно організувати процес, то розмінування не займе десятки років.

Втім, розмінування в Україні вже ведеться. Чотири компанії, які субсидуються швейцарським, норвезьким, датським, британським фондами, виявляють боєприпаси і позначають їх на карті. Потім наші військовослужбовці їх знищують. Процес затяжний. Тому й розміновано всього 25 га.