20 квітня 2018, 14:37, Урожай

Подекуди хворобами уражено до третини посівів озимих зернових

Як зазначають у Держпродспоживслужбі, станом на 19 квітня, повсюди спостерігається захворюваність озимих зернових культур борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, кореневими гнилями, подекуди бурою листковою іржею, іншими хворобами визначається в межах 1-10%. При цьому в осередках Миколаївської області септоріозом уражено до 30% рослин, на Запоріжжі посіви страждають від поширення борошнистої роси, подекуди уражено до 37% посівів.

Окрім хвороб, негативно на стан посівів озимих зернових впливають шкідники. У ході обстеження виявлено, що у посівах озимих культур, розміщених після стерньових попередників, степових, лісостепових, осередково поліських областей живляться личинки хлібного туруна старших віків, які за чисельності 0,5-2, макс. 3 в осередках Запорізької та 4 екз. на кв.м Київської областей пошкодили 2-5, в осередках до 18% рослин.

«У південних областях Степу, осередково Лісостепу в теплі сонячні дні, спостерігається вихід клопа шкідливої черепашки на поверхню листяної підстилки, де їх ураховують по 0,3-2 екз. на кв.м. Подекуди в Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях відзначено початок переселення клопа-черепашки на посіви озимої пшениці (до 5% шкідника вже приступило до харчування у прикрайових полосах). Масовий переліт клопів з місць зимівлі у посіви відбуватиметься за настання стійкого потепління», — додають у Держпродспоживслужбі.