20 квітня 2018, 10:38, ЗЗР

Вчені виявили стійкий до шкідників дикий вид томатів

Культивовані томати більш вразливі до шкідників і хвороб, ніж їх дикі родичі. Процес розмноження призвів до втрати ними природної стійкості, пише news.agropages.com.

Наразі вчені працюють над тим, аби шляхом схрещення відновити риси природної стійкості томатів до шкідників. Проблема полягає в тому, що більшість цих рослин є дуже далекими родичами тих томатів, які вирощують сьогодні. Однак у ході досліджень виявилось, що дикий томат з Галапагоських островів генетично дуже схожий на томат, який культивується сьогодні, що значно спрощує процес схрещення двох видів.

«Ми працювали з зразками дикого виду томатів Solanum galapagense. Перше відкриття полягало в тому, що цей вид є стійким до білокрилки. Тоді виявилося, що він є стійким до інакших комах, наприклад, зеленої персикової попелиці та гусениці совки», — розповідає Бен Восман, вчений Вегенінського Університету.

За його словами, схрещення з диким родичом дозволить рослинам ефективно, без застосування ЗЗР, протистояти шкідникам.

«І хоча сучасні технології дозволяють контролювати поширення окремих шкідників у теплицях, проблема все ж актуальна для культур, які вирощуються у польових умовах», — додає вчений.