20 квітня 2018, 12:40, Посівна

Імперія-Агро може оголосити себе банкрутом, фермери залишаться ні з чим

На центральних складах компанії, розміщених у Кропивницькому, досі залишаються і представники банку, що відвантажують матеріальні ресурси в рахунок боргу «Імперії», та аграрії, які сподіваються отримати раніше оплачений товар.

Конфлікт між Імперія-Агро і ТАСкомбанк може призвести до зриву весняної посівної. Хроніка подій
Читати по темі

Як повідомляє Kurkul.com, навіть ті, кому пощастило потрапити до списків на видачу товару, нарікають, що отримують зовсім не те, що хотіли і не в тому обсязі, за який заплатили.

По-перше, сама «Імперія-Агро» встановила обмеження видачі товару в 40% від заборгованої суми. Це обмеження діятиме до повного задоволення вимог банку. По-друге, кращий і більш ліквідний товар забирає банк. За словами фермерів, які перебувають на місці, на складі залишились лише ті засоби захисту, добрива і насіння, що вже прострочені.

«На складі залишився тільки прострочений товар. А «Імперія» ще й на цьому виграє. Бо раніше вона продавала такі ЗЗР та посівний матеріал зі знижкою — могло бути і до 50%. А зараз фермери готові брати його по 100% ціні ― щоб їхні кошти взагалі не пропали», ― розповів один з опитаних фермерів.

При цьому аграрії поспішають встигнути отримати хоч щось і більш схильні «домовлятись» навіть на несправедливих умовах. Адже за кілька днів шансів повернути гроші уже не буде ― тільки через суд, що може тривати роками.

«Ходять чутки, що у понеділок будуть оголошувати процедуру банкрутства. В «Імперії» були збори і співробітникам сказали писати заяви за свій рахунок на два тижні. Всі зрозуміли, що за цим будуть заяви і на звільнення», ― повідомив один з учасників акцій протесту в Кропивницькому.

Чи справді компанія збанкрутує, ― достеменно ще невідомо, але юристи радять фермерам не затягувати із позовами ― чим раніше почнеться переведення конфлікту у правову площину, тим краще.