19 квітня 2018, 14:35, Україна

Парламент вирішуватиме долю 15–18 млрд грн доходів аграріїв

Нагадаємо, до цього, група народних депутатів пропонує спікеру парламенту скасувати законопроект №7403-д про соєво-ріпакові правки, поданий головою податкового комітету Ніною Южаніною, пише AgroPolit.com.

Неповернення ПДВ загрожує аграріям втратою 16 млрд грн прибутку
Читати по темі

Як зазначив народний депутат Іван Мірошніченко, за даними Українського науково-дослідного інституту олій та жирів Національної академії аграрних наук України, у 2017—2018 маркетинговому році зібрано 3,9 млн тонн сої та 2,2 тис. тонн ріпаку. При цьому потужності з переробки соєвих бобів оцінюються у 5,04млн т/рік, для ріпаку — 2,56 млн т/рік. Виходить, що виробничих потужностей із переробки сої і ріпаку в Україні побудовано набагато більше, ніж вирощується сировини.

«Про що це свідчить? За останні 7–10 років підприємства олійножирової галузі самі активно будували заводи, чим розбалансували ринок та зумовили падіння маржинальності та заповнення своїх же заводів сировиною для переробки», — додає нардеп.

За оцінками Михайла Соколова, заступника голови ВАР, внаслідок неприйняття законопроекту закупівельні внутрішні ціни на сою та ріпак знизяться на 16,7%, а загальна сума збитків галузі за підсумками року може сягнути 15-18 млрд грн. На його думку, цю «цінову дельту» покладуть собі в кишеню великі компанії-переробники сої та ріпаку, а заплатить за все зі своєї кишені дрібний аграрій.