19 квітня 2018, 08:30, Україна

Кліматичні зміни провокуватимуть появу нових погодних аномалій та хвороб сільгоспкультур

Таку думку висловила Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру, пише agrotimes.net.

«Наприклад, таке явище як смерч, що спостерігалося лише під час літнього періоду в Дніпропетровській області, торік було зафіксовано 1 березня», — зазначає Тетяна Адаменко.

Прогнозується, що посушливість клімату розширюватиметься на північ і захід. Через це розповсюджуватимуться нові види хвороб сільгоспкультур, зменшуватиметься продуктивність лісів, відбудуться незворотні зміни в екосистемах.

Крім цього, з’явиться така проблема як скорочення вегетаційного періоду культур зв’язку зі швидшим накопиченням тепла. Врожай дозріватиме передчасно, ймовірні непередбачувані ситуації з ефективністю обробок засобами захисту рослин.

За словами Тетяни Адаменко, зараз уже трапляються випадки, коли під час обробки колосових зернових фунгіцидами чудові посіви згорають за добу-дві. Це відбувається тому, що живі організми — рослини — вночі не встигають відпочити.

«Найбільше потерпає від глобального потепління сільське господарство, але воно водночас і є головним чинником кліматичних змін, а тому системи живлення, захисту рослин, обробітку ґрунту мають відповідно перебудовуватися», — додала фахівець.