18 квітня 2018, 11:35, Посівна

Аномально холодний березень негативно вплинув на весняну посівну кампанію — Укргідрометеоцентр

Про це зазначила Тетяна Адаменко, керівник відділу агрометеорології Укргідрометеоцентру, передає golos.ua.

«Якщо порівнювати з минулим роком, то варто врахувати, що у нас був аномально теплий березень і посівні роботи розпочались дуже рано. Якщо порівнювати з аналогічними датами минулого року, то станом на 16 квітня 2017 року культурами було засіяно було 92% площ, а в поточному році лише 52%. Зокрема в минулому році горохом було засіяно 113%, а в поточному тільки 63%. Також простежується відставання в сівбі пізніх культур, таких як буряк і соняшники. У порівнянні з 2017 роком в 3-4 рази», — зазначила Тетяна Адаменко.

За словами експерта, терміни сівби ще не пройшли. У північних областях ще можна сіяти яру пшеницю, ячмінь і овес, проте саме ранні посіви є найбільш врожайними.

Керівник відділу агрометеорології Укргідрометеоцентру додала, що в найближчі два тижні заморозків в Україні не очікується.

«Температура буде не високою. Вночі 4-12°С, вдень — 15-19°С. Заморозки, які фіксувались 13,15 і 16 квітня в східній частині України ніякої шкоди не принесли, оскільки тоді ще не було масового цвітіння плодових. На Заході і Півдні заморозків не було», — підсумувала експерт.