13 квітня 2018, 10:35, Технології

Вчені виявили, що виноград може суттєво підвищити врожайність сої

Про це пише news.agropages.com.

«Ми спостерігали збільшення врожайності від 3,5 до 7 бушелів на акр в лініях сої, отриманих від схрещування з Glycine tomentella», — заявив Рендалл Нельсон, автор дослідження.

Дане відкриття сталося випадково. Протягом багатьох років науковці з Університету штату Іллінойс, а також зі служби сільськогосподарських досліджень Міністерства сільського господарства США (USDA) працювали над впровадженням генів стійкості до хвороб, взятих у австралійського винограду, в рослини сої. Вивівши тисячі експериментальних ліній, вченим нарешті вдалося перемістити гени з Glycine tomentella в нову лінію сої, яка продемонструвала стійкість до такого захворювання, як іржа сої, проте згодом дослідники виявили дещо ще.

«Деякі з цих ліній виглядали вельми багатообіцяюче, тому ми вирішили провести тестування на врожайність. Цим проектом зайнявся аспірант Абрааам Акперті з Гани. Він виявив кілька ліній, які приносили значно більше врожаю. Це нас дуже здивувало, оскільки Glycine tomentella не має агрономічних характеристик. Ми не очікували отримати високоврожайні лінії від подібного схрещування», — зазначив пан Нельсон.

Науковці додають, що процес передачі генів у цьому випадку дуже складний. Ці дві рослини мають настільки віддаленні зв'язки, що найчастіше в результаті схрещування виходять нежиттєздатне насіння. Але завдяки розробленому співавтором дослідження Рамом Сінгхом розчину гормону росту, яким обприскували рослини, було отримано відмінне насіння високоврожайної бобової.

Вчені погодились поділитись матеріалами досліджень, що дозволить будь-якому селекціонерові схрещувати сорти сої з новою стійкою і високоврожайною лінією.