12 квітня 2018, 11:02, ЗЗР

Вакцини на основі РНК зможуть стати заміною традиційним пестицидам

Рішення, яке досліджують вчені — це вакцина, на основі дволанцюгової РНК. Це біополімер рибонуклеїнової кислоти, який структурно дуже схожий на ДНК та бере участь у всіх видах клітинних процесів, включаючи експресію генів, пише news.agropages.com.

Ідея полягає в тому, що потрапивши на рослину молекули РНК проникають у листя і за необхідності створюють свого роду перешкоду (РНК-інтерференцію). В результаті клітини не можуть продукувати необхідні білки, руйнуються, а шкідник помирає. Це загальновідомий та ефективний механізм захисту, виявлений у багатьох життєвих формах.

Ще одна перевага РНК-вакцини те, що на відміну від пестицидів вона не накопичується у навколишньому середовищі, оскільки є повністю біологічно розчинною. Крім того, вона жодним чином не змінює генетичну структуру рослини-господаря, не перетворюючи її у ГМО.

Втім вчені додають, що дослідження ще на стадіях розробки і для комерційного використання воно занадто дороге. Наразі науковці працюють над вирішенням проблеми того, як дорогий лабораторний синтез замінити шляхом залученням до продукування вакцини бактеріофагів.