10 квітня 2018, 12:37, ЗЗР

Вчені створили біостимулятор росту на основі витяжки з березової кори

Кілька років поспіль новий препарат випробовували на полях Федерального центру агробіотехнологій в Алтайському краї, повідомляє vesti22.tv.

Досліди показали: «підгодовані» культури сходять дружно, контрольні зразки випереджають родичів в розмірах. Також вияснилось, що препарат в змозі впливати на склад самого ґрунту.

«Підвищувався зміст доступного і рухомого фосфору в ґрунті. Коренева система функціонує, виділяючи в ґрунт продукти життєдіяльності у вигляді органічних кислот, які впливають на фосфор у ґрунті переводячи його в більш доступний для рослини стан», — зазначив Володимир Усенко, головний науковий співробітник лабораторії агрохімії та екології ФГБНУ Фанц.

Фосфор, відзначають науковці, збільшує посухо- і морозостійкість рослин, прискорюється дозрівання культур, підвищує якість врожаю.

Ще одну закономірність при використанні препарату помітили вчені аграрного університету. Після застосування препарату на обліписі в якості фунгіциду проти фузаріозу.

«Результат після застосування в контрольній групі — вище 80%. Був помічений ще один «побічний», але приємний ефект. Протягом 10 днів з моменту закладки дослідів кількість бактерій, які засвоюють мінеральний азот, збільшилася практично в 5 разів, а ті, які використовують органічні форми азоту, збільшилися в 2 рази», — зазначив агрохімік Костянтин Мальцев.

У планах науковці — вже у поточному аграрному сезоні продовжити дослідження нових властивостей препарату.