9 квітня 2018, 12:30, Технології

У SmartFarming розробили кібер-нейронну мережу, що за знімками визначає шкодочинні організми

Це інструмент, в якому, подібно до існуючих систем фарм-менджменту, є поля, супутниковий моніторинг, метеорологічна, історична й прогнозна інформація, дані про зони, на які потрібно насамперед звернути увагу.

У Taranis є штучний інтелект — функціонал, призначений для будь-яких додаткових розрахунків. Інтерфейс в системи досить стандартний.

«Ми розробили також мобільний додаток для лінійного агронома або агронома з моніторингу, який ходить саме на ті ділянки, які в першу чергу треба завірити. Він фотографує рослини, вириває корінець, рахує кількість бур’янів на квадратний метр або схожість, і тут же зберігає інформацію в системі. В штучний інтелект Taranis закладені автоматичний пошук захворювань, шкідників, бур’янів, дефіциту елементів живлення і проблем схожості культур», - розповідає Вадим Остапенко, представник компанії SmartFarming.

Як це відбувається? Є камера на основі звичайної Canon 5D Mark III, але зі спеціальною системою стабілізації. Вона встановлюється на коптер, який облітає поля на висоті 15-20 м по паралельних лініях 100-200 м в залежності від стадії розвитку рослин. Після зйомки дані завантажуються на сервіс, і знімки обробляються за добу. Щоб здійснити цей процес, було зібрано величезну базу даних випадків захворювань, видів шкідників, бур’янів і т. д. Система показує точки, в яких була виявлена проблема і геометрично виділяє місця пошкодження рослин.

«Далі ми створили штучну нейронну мережу, через яку проходить кожен знімок, мережа знаходить відповідності зі схожими ситуаціями і визначає ризики — засміченість, пошкодження листя, шкідник. Коли у нас був просто ортофотоплан, ми бачили лише неоднорідність. Якісь ділянки поля були з більш насиченими або менш насиченими кольорами, але причин ми не знали. Якщо у нас великий індекс біомаси, ми не зрозуміємо, чи то рослина добре розвивається, чи — бур’ян. Наше рішення дозволяє побачити, що саме відбувається в цій зоні і навіть визначити тип бур’яну», - каже Вадим Остапенко.

Система також дозволяє визначити проблеми схожості культур. Зазвичай аграрій може спостерігати, який посівний матеріал сіється — шляхом установки спеціальних фіксуючих систем на сівалку, у режимі реального часу можна відстежувати, чи є «двійники», «трійники» або пропуски. Але як зійшли рослини, побачити складно. Taranis це робить.