6 квітня 2018, 11:40, Україна

На Півдні планують відновлювати найбільшу в Україні зрошувальну систему

За словами народного депутата Сергія Хланя, на відновлення іригаційних систем області заплановано витратити 70 млн грн, пише ukrinform.ua.

«У цьому році ми розробили так звану «формулу успіху». В держбюджеті цього року вже закладено 50 млн грн на реконструкцію насосних станцій. В обласному бюджеті заплановано 20 млн грн — на внутрішньогосподарську мережу. Сільгоспвиробник інвестує тільки у зрошувальне обладнання, тобто в зрошувальні машини», — пояснив нардеп.

Сергій Хлянь додав, що в кінцевому результаті планується відновити понад 10 тис. га площ під зрошенням.

Андрій Гордєєв, голова Херсонської ОДА додав, що завдяки розвитку меліорації на Херсонщині є можливість отримувати по два врожаї на рік. Вже зараз область виробляє 2 млн т овочів та фруктів на рік. Проте існують і проблеми — розвитку галузі наразі заважає недорозвиненість переробної промисловості.

Нагадаємо, з 420 тис. га площ під зрошенням, з радянських часів вдалось зберегти близько 380 тис. га. У 2016 та 2017 роки у регіоні поливалися близько 300 тис. га земель. На території Херсонщини знаходиться потужна мережа зрошувальних каналів, у тому числі найбільші в Україні Північно-Кримський та Каховський магістральні канали, які беруть тут свій початок.