6 квітня 2018, 09:35, Урожай

З приходом тепла посіви озимої пшениці масово заселяють шкідники

В озимій пшениці господарств Степу личинки хлібної жужелиці за чисельності 0,5-2, макс. 3 екз. на кв.м в осередках Запорізької області пошкодили 1-2% рослин.

«У теплі сонячні дні спостерігається літ злакових мух (чорна пшенична, шведська), крайові смуги озимини почали заселяти хлібні блішки, цикадки. У Дніпропетровській, Одеській, Запорізькій областях відмічали вихід клопа-шкідливої черепашки на поверхню листкової підстилки», — йдеться у повідомленні.

У Миколаївській області відмічено вихід з місць зимівлі жуків піщаного мідляка і заселення ними посівів озимих зернових, де в крайових смугах нараховується 0,1-1 екз. на кв.м. Повсюди гусениці підгризаючих совок, ґрунтові шкідники переміщуються у верхні шари ґрунту, однак прохолодні погодні умови стримують їх активність.

Накопичення інфекцій на полях достатньо для розвитку хвороб за сприятливих погодних умов — експерт
Читати по темі

На 11-30% обстежених площ озимої пшениці та ячменю спостерігається розвиток борошнистої роси (1-15% рослин), септоріозу (2-12%), гельмінтоспоріозу (5-30%) та кореневих гнилей (до 9%). Осередково у Кіровоградській та Херсонській областях відмічено розвиток бурої листкової іржі. Вогнищами у північних та центральних областях 2-8% рослин озимих зернових охоплено сніговою плісенню, на перезволожених ділянках відмічено загибель поодиноких рослин.