5 квітня 2018, 14:50, Посівна

Нинішній температурний режим сприяє початку посівної ярого ячменю — Адаменко

Лише у крайніх південних районах вже можна засівати навіть кукурудзу, адже прогрівання ґрунту сягнуло 10-12°C, пише agro-business.com.ua.

7 плюсів вирощування ярого ячменю: успішний досвід господарства Лище
Читати по темі

Тетяна Адаменко повідомила, що проведення комплексу весняно польових робіт 2018 року фактично розпочато 2 квітня. В порівнянні з попередніми роками агровиробники мають на місяць менші терміни для виконання всього об’єму роботи. Але, поки що агротехнічні строки такі, що дозволяють працювати в оптимальному режимі. Разом з цим, в переважній більшості областей зафіксовано перезволоження верхніх шарів ґрунту.

«Незначне підвищення температури, яке відбувається наразі, обумовлює затримку сівби ранніх ярих культур, які потребують м’яко-пластичного стану ґрунту, та його прогрівання до певних меж на глибині 10 см», — додала Тетяна Адаменко.

Експерт зазначила, що цього року березень виявився найвологішим за останнє десятиріччя і значно холодніший за норму — 1,5°C морозу, на півночі лівобережжя — 3,5°C морозу. В середньому кількість опадів по Україні склала 150-250% норми, проте денна температура 15-20°C тепла і прогнозовані південно-західні вітри сприятимуть швидкому підсиханню ґрунтів.