4 квітня 2018, 11:30, Урожай

Смородина та порічки мають усі шанси завоювати колишню популярність серед українських ягідників

Про це повідомляє Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора інституту садівництва НААН, пише shuvar.com.

«Доступний садивний матеріал зіграв злий жарт з українськими садівниками в 2010-2013 роках — саме тоді смородина була фаворитом серед інших ягід. Ціни в той час були більш, ніж привабливі, і в цей бізнес увійшло багато непрофесіоналів, які дуже швидко розчарувались. Швидке нарощування площ десятками і навіть сотнями гектарів «вже зараз», без належної підготовки ґрунту, нерідко без кваліфікованого персоналу, з відвертим недотриманням агротехнології та інфраструктурою, яку не встигали «підтягувати» для обслуговування таких масштабів,  призвело до низької продуктивності і швидкого старіння насаджень», — зазначає Олександр Ярещенко.

За його словами, такі плантації балансували на межі рентабельності, а частина просто була збитковою. Тому в останні 2 роки значну частину насаджень було розкорчовано.

В тім фахівець вважає, що саме зараз час згадати про потужний потенціал України у вирощуванні і чорної смородини і порічок. Станом на початок квітня чорна смородина лишається найбільш доступною за ціною замороженою ягодою, українські переробні підприємства закуповують її  по 18-20 грн/кг (0,56-0,62 €/кг). Для порівняння, заморожена вишня, яку переробники дуже часто замінюють чорною смородиною, сьогодні коштує 85-90 грн/кг (2,6-2,8 €/кг).

«Це хіба не єдині позиції серед популярних ягід, які можна без проблем збирати комбайном. Завдяки цьому собівартість ягоди буде відносно низькою і це дозволить отримувати виробнику гарантійний прибуток. Сучасні сорти та техніка для збирання дозволяють зберегти якість смородини та порічок на досить високому рівні для подальшої заморозки», — додає заступник директора інституту садівництва НААН.

Нагадаємо, Україна сьогодні входить в ТОП-3 виробників смородини  та порічок у світі. Щороку Україна збирає близько 25 тис. тон  смородини та порічок з площі 5 тис. га. З 2014 року плантації під цими ягодами  постійно скорочувались на 3-4%, порічки взагалі сьогодні вирощують поодинокі фермери.