3 квітня 2018, 14:27, Україна

Голосування в Раді за «соєво-ріпакові правки» сьогодні знову може бути зірване

Нагадаємо, що сьогодні Рада голосуватиме за скасування цих правок — законопроект №7403-2. Підставою стало те, що наприкінці 2017 року депутати відмінили своє рішення про експортний ПДВ для аграріїв. Відповідно до прийнятої тоді правки, неповернення експортного ПДВ з експорту насіння соняшнику взагалі скасовується. Тобто товаровиробник і далі отримуватиме ПДВ при експорті. Щодо ріпаку скасування експортного ПДВ відклали до 1 січня 2020 року, тобто ще на 2 роки. Щодо сої — до 1 вересня 2018 року (і ця норма про неповернення ПДВ вводиться лише на 3 роки). Комітет з питань податкової та митної політики спробував перешкодити поданню законопроекту №7403-2 у сесійну залу. З першого разу не вийшло. Тож наступного дня голова комітету Ніна Южаніна повторно зібрала членів комітету і намагалася повторно поставити це питання на голосування — але знову нічого з цього не вийшло. Як зізнаються самі нардепи, лобістом цих правок виступає так звана група Хомутинніка і вигоду від цього виграє найбільший виробник олійних — компанія «Кернел».

«Що відбувається сьогодні? Після обіду під час розгляду законопроекту представники податкового комітету хочуть внести правку про те, що першому виробнику відшкодовуватимуть таке ПДВ при експорті, а другому і так далі – ні. Тобто виграють знову великі, які будують переробні заводи чи спільно з кимось заходячи у переробку, а малий і середній бізнес не має таких можливостей і експортувати він не може, бо мінімальна партія експортна — тисячі тон», — розповідає у коментарі виданню депутат-аграрник Сергій Лабазюк.

Але загалом шанси на голосування законопроекту, на думку члена аграрного комітету, депутат від  БПП Валерія Давиденка, непогані.