2 квітня 2018, 17:40, Посівна

Через неможливість ввезення ЗЗР та неповернення експортного ПДВ весняна посівна опинилась під загрозою зриву — ЄБА

Як зазначає прес-служба ЄБА, Асоціація неодноразово наголошувала на необхідності термінового прийняття вище згдані законопроекти з метою вирішення проблем неможливості ввезення зразків ЗЗР для державних випробувань й науково-дослідної діяльності та повернення відшкодування ПДВ для сої та ріпаку, пише AgroPolit.com.

«Починаючи з 2017 року, виробники оригінальних та високоякісних ЗЗР зіткнулися з фактичною неможливістю проведення державних випробувань і, в подальшому, державної реєстрації ЗЗР через вимогу щодо підтвердження реєстрації препарату у країні виробництва, яка нещодавно з’явилася в українському законодавстві», — йдеться у повідомленні асоціації.

На практиці цю вимогу у більшості випадків не можливо виконати, оскільки виробники ЗЗР можуть одночасно реєструвати інноваційні препарати в різних країнах. Крім того, через відсутність у країні виробництва препарату бур’янів, шкідників, хвороб та сільськогосподарських культур, які є в країні призначення такого препарату, реєстрація в країні виробництва не проводиться у зв’язку з її фактичною недоцільністю.

«Станом на початок 2018 року провідні виробники оригінальних ЗЗР уже скоротили свої інвестиції в науково-дослідну діяльність в Україні на 60%. За оцінками представників Агрохімічного комітету Асоціації, які представляють біля 90% ринку оригінальних ЗЗР, заблокованими залишаються близько 95% інноваційних препаратів», — йдеться у повідомлення.

Неповернення ПДВ загрожує аграріям втратою 16 млрд грн прибутку — прогноз
Читати по темі

У Асоціації наголошують, на надзвичайній терміновості прийняття даного законопроекту у зв’язку з початком вегетаційного періоду у рослин й, відповідно, періоду внесення препаратів.

Щодо повернення відшкодування ПДВ для сої та ріпаку у ЄБА зазначають, скасування відшкодування ПДВ на ріпак і сою може призвести до «викреслювання» даних культур з сівозміни та втрати технологій роботи з ними. Зменшення кількості культур у сівозміні несе загрозу поступового виснаження ґрунтів.

«Скасування ПДВ при експорті змусить фермерів скоротити посіви сої та ріпаку, що призведе до того, що наші європейські партнери змушені будуть віддати перевагу поставкам цих культур з інших регіонів, таким чином ми можемо втратити ринок ЄС», — йдеться у повідомленні.

Представники Асоціації закликають уряд поставити на голосування законопроекти №6606 та №7403-2 протягом цього пленарного тижня.