10 квітня 2018, 10:50, Посівна

Конфлікт між Імперія-Агро і ТАСкомбанк може призвести до зриву весняної посівної. Хроніка подій. (Оновлено)

1 квітня, 12:48 Публікація новини на SuperAgronom.com

За словами джерела, приводом для конфлікту став кредит «Імперії Агро» в розмірі 300 млн грн.

«Компанія «Імперія Агро» є боржником по кредиту, запорукою якого були товарні запаси. Очевидно банк намагається забрати своє, якими методами — це вже інакше питання», — відзначило джерело.

В Імперії-Агро визнають наявність боргу і заявляють про те, що з минулої п'ятниці ТАСК з найманою озброєною охороною блокує головний склад Імперії-Агро. У компанії також підтверджують, що призупинили всі торгові операції.

До редакції сайту Kurkul.com, що входить до агро медіа холдингу Latifundist Media, уже звернулися кілька фермерів-клієнтів компанії. Для компаній ця ситуація може поставити під загрозу початок посівної.

Очевидно, що в результаті конфлікту між банком і компанією, серйозно постраждають агропідприємства, які законтрактовані на покупку матеріально-технічних ресурсів і чия продукція знаходиться складах «Імперії-Агро».

За оцінками джерел Latifundist.com, кількість постраждалих агрокомпаній може досягти декількох тисяч. Крім цього ситуація торкнеться виробників засобів захисту рослин, насіння і т.д., а також інші банки.

1 квітня, 17:43 Офіційне звернення Юрія Оцабрика

«Компанія «Імперія-Агро» дуже швидко розвивалася за останні роки. Її клієнтами стали тисячі фермерів! Стрімке зростання нашої компанії був можливий тільки завдяки злагодженій роботі нашої кращої команди фахівців! Я дуже ціную свою команду і компанію. Тому, коли «Імперія-Агро» почала відчувати фінансові труднощі, я зайнявся пошуком інвестицій для компанії. Довгі переговори з багатьма потенційними інвесторами не дали позитивного результату. Місце, куди я зважився звернутися за допомогою, був один з наших кредиторів — «ТАСкомбанк», адже я побоювався, що банкіри ніколи не зрозуміють бізнес. Але так як я був особисто знайомий з Сергієм Тігіпком, то сподівався, що він допоможе уберегти компанію від банкрутства, ставши її власником.

Як зазначив Юрій Оцабрик відчуваючи фінансові труднощі компанія була змушена звернутись за кредитом до Таскомбанку.

«28.03.2018 р я пішов в «ТАСкомбанк» і попросив, щоб група компаній ТАС дала відстрочку оплат і надалі стала 100% власником компанії «Імперія-Агро», що мені особисто нічого не треба, головне — зберегти компанію. Подивившись на цифри, команда «ТАСкомбанку» запропонувала мені схему, при якій найменше страждають наші клієнти і працівники, а також, звичайно, «ТАСкомбанк», а збитки несуть в основному інші банки і постачальники з іноземним капіталом. І давлячи на мене, переконувала, що це кращий варіант», — підкреслив він.

Зараз цієї інформації на офіційному сайті або сторінках компанії в соцмережах немає.

1 квітня, 20:42 Повідомлення про початок перемовин

Згідно опублікованого на сайті «Імперії-Агро» повідомленні, сторони домовилися сісти за стіл переговорів.

«Оцінивши ситуацію і увійшовши в положення фермерів, які можуть постраждати в період посівної кампанії, в результаті конфлікту між компанією« Імперія-Агро »і групою ТАС, сторони домовилися сісти за стіл переговорів. Зі свого боку, ми сподіваємося, що будуть досягнуті позитивні домовленості, які в результаті задовольнять, як компанії, так і сільськогосподарську галузь України», — зазначили у «Імперія-Агро».

2 квітня Офіційна позиція ТАСКОМБАНКУ

У свою чергу на офіційному сайті ТАСкомбанку було опубліковано повідомлення з поясненням причини конфлікту з ТОВ «Імперія-Агро».

Як зазначають у прес-службі ТАСкомбанку, між банком і ТОВ «Імперія-Агро» було укладено кредитні договори, згідно яких зазначена компанія отримала від Банку кредитні кошти для підтримки і розвитку своєї діяльності. В якості забезпечення виконання кредитних зобов'язань в заставу АТ «ТАСкомбанк» передані насіння соняшнику і кукурудзи, хімічні добрива та інше майно згідно з переліком. Крім цього, в іпотеку АТ «ТАСкомбанк» переданий єдиний майновий комплекс-склад, в якому зберігається заставне майно Банку.

«Вимоги Банку щодо ТОВ «Імперія-Агро» поширюються виключно на предмет застави. Позичальнику запропоновано відновити і завершити інвентаризацію складських запасів, після чого Банк готовий приступити разом з компанією до відпустки товару, який знаходиться на відповідальному зберіганні, а також товарів, які не є заставним майном Банку», — зазначають у ТАСкомбанку.

 2 квітня 19:27 Створено Штаб захисту фермерів

Постраждалі в ході конфлікту Імперія-Агро та ТАСкомерсбанк фермери створили «Штаб захисту фермерів «Повернути своє!». Про це Kurkul.com повідомив керівник Штабу Ігор Юрійович Нікольченко.

«Наразі ми звертаємося до обох сторін конфлікту (ТАСкомбанку та Імперії-Агро) з проханням віддати куплений фермерами товар, або повернути гроші, щоб  купувати добрива та ЗЗР у інших постачальників на ринку. На жаль конструктивної відповіді так і не отримали. За тиждень-два розпочнеться посівна. Якщо нас ніхто не почує  і не допоможе, то без урожаю залишиться 3,7 млн га с/г земель, а без роботи — 3040 фермерів! Саме тому було прийнято рішення створити «Штаб оперативного реагування «Повернути своє!»,  який об’єднає всіх постраждалих аграріїв у цій ситуації — закликаємо всіх доєднуватися до нас», — розповідає Нікольченко.

Для цього просимо заповнити анкету Масштаб збитків аграріїв та бути готовими до рішучих дій.

Ключовою вимогою фермерів до ТАСкомбанку та Імперії-Агро є пошук можливості обох компаній віддати фермерам оплачений ними повністю або частково товар: ЗЗР, добрива, насіння.

 

2 квітня. Результати переговорів фермерів із Тігіпком

Затягування переговорів між компанією Імперія-Агро і ТАСкомбанком призведе до зриву весняної посівної кампанії та багатомільйонних втрат сільськогосподарських виробників. Можливі збитки 10 господарств, які входять у «Штаб захисту фермерів «Поверни своє!», попередньо складають більше 248 млн грн.

Про це заявили представники «Штабу захисту фермерів «Поверни своє!» після зустрічі з керівництвом банку.

Директор ФГ «Колос» Ігор Нікольченко, який входив до складу групи переговорників, заявив після зустрічі:

«Аграрії, які хочуть повернути свою продукцію або гроші, повинні зв'язатися з «ТАСкомбанк» — ситуацію кожного розглядатимуть і вирішувати в індивідуальному порядку».

Окрім цього:

«Тігіпко заявив, що не віддасть свого. Це захист коштів вкладників банку. Якщо оплатили неповну суму, то банк зацікавлений в діалозі, щоб отримати частку, що залишилася», — зазначив Ігор Нікольченко.

Контактні особи в ТАСкомбанку:

Піддубний Євген Вікторович

Директор Департаменту по роботі з VIP-клієнтами агропромислового комплексу ТАСкомбанку

+38 044 393 25 72 (вн. 2521)

+38 67 214 11 87

E-mail: e.piddubny@tascombank.com.ua

Данілов Іван Дмитрович

Заступник директора Департаменту по роботі з VIP-клієнтами комерційного напрямку

+38 044 393 25 72

+38 093 701 78 52

E-mail: i.danilov@tascombank.com.ua

01032, Україна, Київ,
вул. Симона Петлюри, 30

«Як сказав Сергій Тігіпко, право власності на центральний склад Імперії-Агро перейде до банку через 27 днів. До того часу, якщо не буде домовленості з Імперією-Агро і будуть перешкоди відвантаженню продукції клієнтам, то доведеться чекати весь цей час. А це травень і зірвана посівна», — передав Нікольченко.

У свою чергу, партнер, адвокат IMG partners Ігор Мельник, який представляє інтереси «Штабу захисту фермерів «Поверни своє!», який був присутній на зустрічі, зазначив, що сума протермінованої заборгованості Імперія-Агро за оцінками банку становить вже 104 млн грн. Ускладнюється ситуація тим, що власник компанії Імперія-Агро не виходить на зв'язок.

«Потрібно сісти і домовитися власникам ТАСкомбанку і Імперія-Агро. Не потрібно зараз підставляти фермерів, позбавляти бізнесу», — додав він.

Ключовою вимогою фермерів до ТАСкомбанку і Імперії-Агро є пошук можливості обох компаній віддати фермерам оплачений ними повністю або частково товар: ЗЗР, добрива, насіння.

2 квітня. ТАСКОМБАНК продовжує інвентаризацію складу Імперії-Агро

За результатами робочої зустрічі і переговорів між уповноваженими представниками ТАСКОМБАНКу та «Імперії-Агро», що відбулась 2 квітня, сторони домовились про поновлення інвентаризації майна на складі «Імперії-Агро» на предмет фактичної наявності товарних запасів — заставного майна банку.

Водночас, дане рішення, на думку експертів, не дасть фермерам гарантій щодо отримання оплаченої ними продукції по завершенню інвентаризації.

За словами Ігора Мельника адвоката IMG partners, який представляє інтереси «Штабу захисту фермерів «Поверни своє!», проблема повернення фермерам оплаченого ними товару полягає в тому, що неможливо ідентифікувати кому належить конкретний мішок добрив чи посівна одиниця соняшнику на складі. Якщо там є в наявності певний обсяг посівного матеріалу чи, наприклад, селітри, він не позначений як заставне майно банку чи майно когось із клієнтів компанії. Тому відпуск товарних запасів фермерам після завершення інвентаризації може відбуватись за залишковим принципом.

3 квітня. 14:26 Власник компанії «Імперія-Агро» Юрій Оцабрик вийшов на зв'язок

Попри інформацію, озвучену головою правління ТАСКОМБАНКу Сергієм Тігіпком, про небажання власника компанії «Імперія-Агро» Юрія Оцабрика йти на переговори, останній все ж з'явився в Україні. За інформацією з офіційної сторінки Імперії-Агро в Facebook Юрій Оцабрик прибув до головного офісу ТАСкомбанку.

3 квітня. Юрій Оцабрик прокоментував ситуацію з ТАСкомбанком

Журналістам видання Kurkul.com вдалось особисто поспілкуватись з Юрієм Оцабриком після зустрічі з представниками ТАСКОМБАНКУ.

 

3 квітня. Аграрії звернулись до Президента з проханням вирішити конфлікт між Тігіпком та Імперією-Агро

Постраждалі від фінансового конфлікту між «Імперія-Агро» і «ТАСкомбанк» фермери звернулися до Президента, глави уряду, спікера парламенту та депутатів аграрного комітету з проханням втрутитися у ситуацію і запобігти зриву посівної на 3,7 млн га землі.

Про це ідеться у листі, який має у своєму розпорядженні AgroPolit.com.

«Просимо Вас втрутитися у ситуацію і не допустити зриву посівної на 3,7 млн га по всій Україні. Це може статися через фінансовий конфлікт між компанією Імперія-Агро і ТАСкомбанк, заручниками якої стали 3 тисячі фермерів з усієї Україні. Приводом конфлікту між цими компаніями став кредит банку, виданий вказаній компанії, — у розмірі 300 млн грн, заставою по якому виступали товарні запаси Імперії-Агро (засоби захисту рослин, добрива тощо). Гроші за ці товари повністю або частково були проплачені нами дистрибуційній компанії Імперія-Агро. Кошти сплачені, а забрати свій товар ми не можемо», — сказано у листі.

 

 

4 квітня. ТАСКОМБАНК висловив підозри щодо фактів шахрайства зі сторони «Імперії-Агро»

У офіційній заяві, опублікованій на сайті ТАСКОМБАНКу повідомлялось, що  остаточне рішення про подальші дії з боку банку буде прийнято за підсумками проведеного інвентаризаційного процесу на складах «Імперія-Агро».

ТАСКОМБАНК підтвердив намір вжити усіх необхідних заходів задля збереження товарних запасів на складах «Імперія-Агро», які де-факто перейшли у статус твердої застави — забезпечення наданих банком компанії кредитних коштів у сумі 212 млн грн.

«Звертаємо увагу на те, що наразі ТАСКОМБАНК має справу з недобропорядним клієнтом, який протягом тривалого часу вводив банк у оману — подавав викривлену звітність, нарощував фіктивну дебіторську заборгованість клієнтів, продавав заставу банківської установи третім особам тощо. Зі слів ТОП-менеджменту та власника компанії, реальний збиток «Імперія-Агро» складає близько 400 млн грн», — йшлося у повідомленні ТАСКОМБАНКУ.

 

4 квітня. 13:30 Фермери організували переговори з «Імперією-Агро» у Кропивницькому

Як зазначило видання Kurkul.com, вермери на чолі з представниками ГО «Аграрна самооборона» провели у Кропивницькому переговори з «Імперією-Агро»

Біля складів «Імперія-Агро» знаходилися декілька вантажівок та кілька десятків легкових автомобілів. На вході чергувли молодики спортивної статури.

15:30

Фермери проводять прес-конференцію з головою «Аграрної самооборони» Юрієм Крутьком. На прес-конфернції Сергій Поляков, комерційний директор «Імперія-Агро» зазначив, що інвентаризація на складах компанії з їхнього боку завершена. Вони готові розпочати відпуск товарів фермерам 5 квітня з 9:00.

16:30

Фермери Кіровоградщини на чолі з ГС «Аграрна самооборона» звернулися до прокурора Кіровоградської області Анатолія Коваленка з проханням допомогти вирішити ситуацію з отриманням товару. На що прокурор повідомив, що по справі щодо шахрайства з боку «Імперії-Агро» була відкрита кримінальна справа.

4 квітня. Фермери дали «Імперії-Агро» час до ранку

Як зазначив у коментарі виданню Kurkul.com Юрій Крутько, голова ГС «Аграрна самооборона», аграрії дали «Імперії-Агро» та ТАСКОМБАНКУ час до ранку 5 квітня, аби завершити інвентаризацію на складах. Потім фермери-члени «Аграрної самооборони» у кількості 150-170 чоловік прийдуть, аби отримати продукцію, за яку заплатили. З ними буде також і озброєна охорона. Як зазначив Юрій Крутько, він не покладається на силовий метод вирішення проблеми, але фермери будуть готові до будь-якого сценарію розвитку подій.

У відповідь на питання що робити аграріям, які не входять у спілку, але теж заплатили за продукцію «Імперії-Агро» і не отримали її, голова «Аграрної самооборони» запропонував прибути на склади 5 квітня та забрати свій товар.

4 квітня. «Імперія-Агро» пояснює причини боргу

Коментуючи звинувачення з боку ТАСКОМБАНКу в шахрайстві та неблагонадійності, комерційний директор «Імперія-Агро» Сергій Поляков заявив, що нічого не знає. Про це повідомляє журналіст Kurkul.com з місця подій у Кропивницькому, де відбувалися переговори обох сторін. 

 

4 квітня. ТАСКОМБАНК затягує інвентаризацію заставного майна

Після інвенаризації представники «Імперії-Агро» запевнили, що всі заявлені матеріальні ресурси були в наявності. Однак, представники ТАСКОМБАНКу відмовились підписати акт про завершення інвентаризації, мотивуючи це тим, що по-перше, були втомлені, а по-друге — без дозволу вищого керівництва нічого підписувати не будуть. Після чого, представники від банку пішли на обід, проте на склад так і не повернулися.

Свідки інвентаризації також розповіли, що у ТАСКОМБАНКу не довіряють цінам, які «Імперія-Агро» поставила на товари зі складу та планують залучити експертів для їхньої переоцінки. Фермери переконані, що банкіри спеціально затягують інвентаризацію і хочуть забрати заставні товари за власними демпінговими цінами.

Джерела з ринку повідомили виданню Kurkul.com, що залучення до конфлікту прокуратури та відкриття кримінальної справи може допомогти ТАСКОМБАНКу отримати заставне майно в повному обсязі. Фермери при цьому не зможуть забрати його зі складу на протязі часу розслідування.

4 квітня. Інформація з джерел — «Імперія-Агро» продавала фермерам неіснуючий товар

За попередньою інформацією, «Імперія-Агро» брала у сільгоспвиробників передплату за товари, незаконтрактовані з виробниками. Зокрема, журналістам Kurkul.com відомо про продаж незаконтрактованої продукції таких компаній як SyngentaDuPont PioneerАдама Україна та ALFA Smart Agro.

4 квітня. Через конфлік з «Імперією-Агро» Тігіпко ризикує втратити банк

Згідно з оприлюдненими виданням Latifundist.com даними, «ТАСКОМБАНК» має проблеми з фінансовим моніторингом і нестабильні показники на ринку. У лютому Нацбанк оштрафував «ТАСкомбанк» на 6 млн грн за порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу.

Джерело Latifundist.com пояснює таку жорстку позицію Тігіпка тим, что під загрозою знаходиться не тільки «ТАСкомбанк», але і вся його імперія. Адже в структурі банку знаходиться лише 10% особистих коштів Сергія Тігіпка, решта — кошти вкладників. Тому Тігіпко не піде на поступки, щоб не допустити катастрофічного відтоку  вкладів з банку. 

5 квітня. 9:00 Фермери приїхали до складів Імперії-Агро за своїм товаром

Як зазначили журналісти видання Kurkul.com, фермери зібралися біля складів «Імперія-Агро» з намірами забрати свій товар. На міце подій також прибули правоохоронці. 

  • 10:00 Юрій Оцабрик попросив годину відстрочки на завершення переговорів з Сергієм Тігіпком. Фермери погодилися почекати.
  • 10:23 Фермери, що вийшли зі складів, розповіли, що приміщення «забиті» товаром. Але представники банку мають наміри у першу чергу вивезти своє заставне майно і не налаштовані віддавати продукцію аграріям.
  • 11:16 Представники ТАСКОМБАНКу і юридичної компанії «Легіон» заблокували в'їзд представникам «Імперії-Агро» на територію складів.

5 квітня. 13:21 Юрій Оцабрик вийшов на відеозв'язок з фермерами

Кореспондентам видання Kukrul.com, які на даний час перебувають у Кропивницькому через відеозв'язок вдалось особисто поспілкуватись з Юрієм Оцабриком, а також зафільмувати процес його переговорів з представниками ТАСКОМБАНКу та представниками зі сторони фермерів.

6 квітня. Юрій Оцабрик розповів про нового інвестора

Компанія «Імперія-агро» знайшла інвестора, який допоможе розв’язати проблему боргу. Взамін «таємний» інвестор хоче, щоб компанія перейшла у його власність, повідомляє Kurkul.com.

6 квітня. 17:55 Частина фермерів домовилась про вивіз товару зі складів Імперії-Агро

ГС «Аграрна самооборона» домовилася про відвантаження товарів фермерам зі складу «Імперії-Агро» у Кропивницькому. Про це повідомляє Kurkul.com.

За домовленістю «ТАСКОМБАНКу» з «Аграрною самообороною», відвантаження продукції відбувається таким чином: одну машину товару забирає банк, одну — фермери.

Юристи радять фермерам для отримання товару мати при собі накладні та договір відповідального зберігання.

7 квітня. Імперія Агро опублікувала інструкцію для фермерів з відвантаження товару зі складу

Оголошення з такою інструкцією розвішані на центральному складі компанії. Документ підписаний уповноваженим представником компанії Катериною Гнатюк.

Згідно з інструкцією, необхідно подати такі документи в бухгалтерію:

  • договір відповідального зберігання або договір поставки;
  • специфікацію, і / або акт приймання / передачі, або видаткову накладну;
  • копію платіжного документа, який підтверджує оплату за товар;
  • довіреність на отримання товару;
  • довіреність на підписання документів, завірених керівником підприємства.

Після отримання цих документів, узгоджується перелік клієнтів на відвантаження товарів, але не більше ніж на добу. Обсяги товару будуть розподілятися в таких пропорціях:

  • 70 т товарів (тарування яких відбувається в мішках, каністрах);
  • 60 т товарів в біг-бегах.

У разі відсутності цих документів і нескоординованих дій, згідно з інструкцією, товар зі складу відвантажуватися не буде.

9 квітня. 13:40 Фермери зупинили вивіз товарів зі складу Імперії-Агро — розподіл несправедливий

Як повідомляє Kurkul.com фермери блокують вивіз товару «ТАСКОМБАНКом» зі складу «Імперії-Агро» в Кропивницькому. 

За інформацією, отриманою від учасників блокади, стало відомо, що фермери отримали продукції майже на 7 млн грн, в той час, як банку відпустили товарів на 46 млн. До того ж, банк забирає найбільш ліквідні товарні позиції, а фермерам пропонують замість замовлених матеріалів заміну із числа малоліквідних залишків.

Блокування триватиме 2 дні, за цей час ініціативна група намагатиметься організувати круглі столи з представниками компанії, банку та губернатором області.

10 квітня. Бійці легіону силою прорвали фермерську блокаду складів Імперії-Агро

Очевидці подій повідомили виданню Kurkul.com, що 10 квітня біля складів компанії «Імперія-Агро» в Кропивницькому стались сутички між «юристами» харківського «Легіону», який захищає інтереси ТАСКОМБАНКу, та фермерами, що блокували виїзд вартажівок.

Представники банку завантажили потрібний їм товар і застосувавши силу, відтіснили учасників блокади, щоб вивести свої автомобілі. У свою чергу фермери не мають змоги отримати товари згідно своїх накладних, натомість їм пропонують неліквідні та малоходові товари.

Представники ж «Імперії-Агро» займають пасивну позицію і не втручаються в суперечки.

Як стало відомо пізніше, наразі товари, у розмірі 40% від суми заявки, віддають лише кільком фермерським господарствам.

Затверджені покупці на відвантаження з 11.04.2018: ТОВ «Технополь-Агро», ТОВ «Агро-Еко», ТОВ «Карат»-ФГ «Степове»-СГ «Марина», ТОВ «Агрофірма Союз», СТОВ «Правда», ФГ «Садко», ФГ «Зоря», ПП «Профіт-Ленд Центр», ТОВ «Агроселект», «Люд-Вік Агро», «Укрнамсад», «Марінус-Д», «Роксолана», ПП «Агро», Отліванов І.В. — Отліванов С. В.

 

Ми вивчаємо ситуацію і надалі будемо інформувати вас про розвиток подій навколо конфлікту. Якщо ваше господарство чи ви особисто постраждали внаслідок конфлікту між «Імперія-Агро» і ТАСкомбанком заповніть анкету, аби ми могли оцінити реальний ризик втрат сільгоспвиробників. У разі виникнення питань просимо писати на редакційну пошту press@latifundistmedia.com або телефонувати 093 756 24 21. 

Нагадаємо, ми отримали понад 100 запитів від постраждалих фермерів з різних куточків країни.  На буд-якому з ресурсів Latifundist Media діє спеціальна Лінія підтримки фермерів — поверни своє!, де ми просимо постачальників підставити плече підтримки аграріям та допомогти у вирішенні проблеми з забезпеченням хімією, насінням та добривами.

Довідка:

«Імперія-Агро» — офіційний дистриб'ютор провідних світових компаній-виробників посівного матеріалу та засобів захисту рослин. Компанія з'явилася на ринку в 2007 році і має власні представництва по всій території України. За цей час компанія пройшла шлях від офіційного дистриб'ютора світових і вітчизняних виробників посівного матеріалу та засобів захисту рослин — Syngenta, DuPont, Nertus, Monsanto та багатьох інших, до виробництва продуктів сільськогосподарського призначення під своїми торговими марками. Згідно з аналітичною системою YouControl, власником компанії є Юрій Оцабрик.

«ТАСкомбанк» — універсальний комерційний банк, який надає повний спектр фінансових послуг, як корпоративним клієнтам, так і фізичним особам. У 2004 банк приєднався до Групи «ТАС» — однієї з найбільших інвестиційно-фінансових груп країни, власником якої є Сергій Тігіпко. Також Тігіпко є власником агрохолдингу ТАС АГРО, земельний банк якого становить 88 тис га.