31 березня 2018, 11:35, Урожай

Визначено, які нішеві культури буде вигідно вирощувати в 2018 році

Лідером є високоолеїновий соняшник, який вже вирощують великі українські агрохолдинги, пише biz.censor.net.

Сьогодні в Україні на високооліїнові гібриди соняшнику припадає всього близько 3% виробництва. Тому ніша практично вільна, а конкурентів не так і багато.

Чому його вигідно вирощувати? За своїми якостями олія високоолеїнового соняшнику нагадує оливкову, але дешевше в ціні. Насіння містить понад 85% олеїнової кислоти (Омега 3) і малий відсоток лінолевої кислоти (Омега-6).

За прогнозами аналітиків консалтингової компанії Baker Tilly Ukraine, в майбутньому попит на органічну продукцію стане ще більш значущим через що привабливість високоолеїнової олії посилитися.

Прогнозовано, дефіцит високоолеїнової олії в країнах ЄС до 2020 року збільшиться втричі, а середній зростання рівня споживання в ЄС складе 10,2%, в світі — 8,1%.

Нішеві культури: «за» та «проти». Зважитися на вирощування чи триматися традиційних культур?
Читати по темі

На другому місці — сорго. Нова і незвідана для українських аграріїв культура вже змогла здобути статус конкурента кукурудзи. Ціна нижче, невибагливий до умов вирощування, а значить, вирощувати може практично кожен бажаючий фермер.

Величезний плюс — сорго може обходитися без вологи до двох тижнів. Мінус — непереносимість заморозків. За минулий рік Україна експортувала понад 150 тис. тонн сорго, що говорить про його торговельний потенціал.

 

Третє місце у кондитерського соняшнику, який крім рентабельності може забезпечити високий експортний потенціал. 

У цієї культури висока рентабельність і високий експортний потенціал. Технологія виробництва кондитерського соняшнику незначно відрізняється від технології виробництва звичайного, проте прибуток є значущішим. Його вартість сьогодні починається від 700 доларів за тонну. Вигідно вирощувати його і тому, що на українському ринку практично немає конкурентів, як і у більшості нішевих культур.

Що зупиняє сільгоспвиробників вирощувати кондитерський соняшник? На відміну від невибагливого сорго, на врожайність цієї культури може вплинути погана погода і брак добрив. В результаті можна отримати продукт, який не буде відповідати якостям кондитерського.

Друга причина — відсутність широкого внутрішнього попиту. Тим не менш, в закупівлі зацікавлені Іран, Німеччина, США, Чехія, Польща, Естонія, Іспанія, Румунія, Великобританія, Азербайджан.

Крім трьох основних культур, прогнозується зростання популярності квасолі, гірчиці, нуту і льону.