30 березня 2018, 17:57, ЗЗР

Науковці наблизилися до створення нетоксичних для бджіл та джмелів пестицидів

Бджоли, так само як і джмелі володіють різною чутливістю до окремих видів цього класу інсектицидів. Дослідники прагнули зрозуміти причину цього явища, аби тим самим допомогти розвитку пестицидів, які б були нетоксичними для комах, пише sciencedaily.com.

Так само, як і в інших організмах, токсини у бджіл можуть бути зруйновані так званими цитохромами P450. У дослідженні було виявлено однин підклас цих ферментів у бджіл — CYP9Q. Було встановлено, що він відповідальний за швидке руйнування деяких неонікотиноїдів.

«Ідентифікація цих ключових ферментів надає цінні інструменти для скринінгу нових пестицидів на ранньому етапі їх розвитку, аби побачити, чи можуть бджоли їх руйнувати. Адже для створення єдиного пестициду може знадобитися десятиліття і 260 мільйонів доларів, тому ці знання допоможуть нам уникнути витрати часу і грошей», — зазначив професор Кріс Басс, який очолював команду в Університеті Ексетера.

На думку доктора Ральфа Науена, токсиколога і одного з провідних дослідників Bayer, ці знання також допоможуть краще зрозуміти, чому деякі інсектициди мають високий ступінь безпеки для бджіл.

«Деякі неонікотиноїди за своєю природою дуже токсичні для бджіл, а інші мають дуже низьку токсичність, але в публічних дебатах вони, як правило, піддаються однаковій критиці», — додав професор Лінь Філд, завідувач відділом біоінтерпретаціі і захисту рослин в Rothamsted Research.

На думку вчених, кожен інсектицид потрібно окремо розглядати за його ризиками і перевагами.