29 березня 2018, 17:08, Урожай

Зміни клімату дозволять аграріям швидше вирощувати врожаї

За її словами, потепління поліпшило умови перезимівлі для озимих. В результаті зменшилися площі вимерзання,  також скоротився період зимівлі. Причому за словами експерта, така ситуація спостерігається на всій території країни. Однак найбільші кліматичні зміни зафіксовані в Київській, Сумській, Чернігівській, Житомирській областях, повідомляє uapress.info.

«Для ярих це скорочення вегетаційного періоду, тобто ранні культури дозрівають швидше, ніж це було раніше. Якщо ярий ячмінь повинен вегетувати 80-90 днів, то за рахунок підвищення температури цей період зменшується до 60-70 днів, а як відомо, чим коротше термін життя рослин, тим гірше вони дають урожай», — прокоментувала фахівець.

Тетяна Адаменко додала, що близько 30 років тому кукурудза визрівала не у всіх українських регіонах. Однак зараз ця тенденція змінилася на користь аграріїв, те саме можна сказати і про соняшник, який почав дозрівати в областях з високою вологістю.

«Аграріям слід контактувати з підрозділу гідрометеорологічної служби і найближчих метеостанцій, щоб бути в курсі погодних змін і краще планувати посів», — підсумувала експерт.