29 березня 2018, 11:45, Урожай

Україна володіє високим потенціалом до вирощування лохини та органічної малини

За словми Андрія Ярмака, економіста Інвестиційного відділу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, на території України більше 1 млн га землі ідеально підходить для вирощування лохини — за кислотністю ґрунтів та доступом до води, повідомляють у ФАО.

До кінця 2020 року український експорт культивованої чорниці садової (лохини) може сягнути 8 тис. тонн. Фахівці прогнозую, що з кожним роком виробництво лохини зростатиме в середньому на 2-2,5 тис. тонн.

Також набирає популярності виробництво органічної малини, вже у 2019 році очікуються перші комерційні обсяги такої ягоди. Нагадаємо, Україна займає третє місце в експорті малини в Європі — і прямує до четвертого місця у світі.

Андрій Ярмак зауважив, що основні фактори, які наразі стримують розвиток малинового сектору — це відсутність знань та досвіду вирощування культури, що у свою чергу негативно впливає на якість кінцевої продукції, а також брак робочої сили.

«В Україні використовується величезна кількість сортів малини — і це не є вигідним для ринку, адже погано вливає на ціну та якість кінцевого продукту. Нарешті — найнеочікуваніше — бракує робочих рук, а вартість людського ресурсу наразі всередині країни така сама, як і у Польщі», — додав економіст Інвестиційного відділу ФАО.