28 березня 2018, 12:42, Посівна

Аграріїв Криму очікує ще один сезон в умовах катастрофічної посухи

Згідно прогнозів російської влади, цьогоріч на півострові очікується хороший урожай цукрових буряків і зернових культур, адже восени аграрії засіяли озимою пшеницею 436 тис. га  та розраховують зібрати не менше 1,7 млн тонн зерна. У той же час деякі кримські аграрії раніше скаржилися місцевим ЗМІ, що вирощують пшеницю собі в збиток, до того ж, значну частину прибутку кримські фермери втратили через нестачу прісної води на півострові, повідомляє ua.krymr.com.

Олександр Басов, колишній президент Торгово-промислової палати Криму констатує, через брак води на півострові зникають цілі галузі сільського господарства а хороші врожаї зернових маскують реальні проблеми.

«В умовах браку водних ресурсів вирощування чого-небудь у Криму вельми проблематичне. Тому на півострові зникли цілі галузі сільського господарства. За інформацією кримського Мінсільгоспу, кількість зібраного зерна за підсумками 2017 року зросла, але потрібно відзначити, що тільки зерно в основному й вирощують. Технічні культури для худоби, а також рис, кукурудзу, соняшник більше не вирощують через нестачу води», — зазначив Олександр Басов.

Колишній директор Нікітського ботанічного саду в Криму, доктор технічних наук, професор, академік НААН Валерій Єжов зазначає, що раніше рисівники Криму забезпечували понад половину вітчизняних потреб, проте при нинішній окупаційній вдалі галузь зникла повністю.

«Ми знаємо зі шкільної лави, що рослині потрібні три основні чинники, щоб вона росла: сонце, земля і вода. Сонце та земля в Криму є, а води немає. Вода залишилася тільки та, яка йде з гір. Тобто передгірна зона Криму ще з водою, вся степова частина залишилася без води. В двохтисячних роках основними культурами в Криму були фрукти, виноград, вино, кормові та зернові культури. Північ Криму була зоною рисівництва. Десь приблизно 60% усього рису в Україні давав Крим. Зараз у Криму вирощування рису повністю знищене», — додав академік НААН.

Андрій Федоренко, кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Інституту захисту рослин НААН відзначає, що Криму треба переймати досвід розвитку сільського господарства в більш спекотних країнах.

«Більшу частину зернових завжди вирощували завдяки зрошенню. Тому я не думаю, що озвучені російською владою Криму обсяги врожаю взагалі можливі. За прогнозами, через 10-15 років Крим повністю перетвориться на пустелю. Так що розвиток сільського господарства там просто неможливий, умов для цього немає. Я б порадив кримським аграріям переймати досвід Середньої Азії з вирощування якихось культур в умовах пустелі», — додав Андрій Федоренко.

Нагадаємо, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією 2014 року постачання води на півострів припинили.