23 березня 2018, 17:45, Урожай

Збагачення поливної води киснем сприяє підвищенню врожайності вирощуваних культур

Створення та установка обладнання для збагачення води киснем дало можливість голландським дослідникам покращити показники росту рослин, підвищити урожайність та якість вирощеної продукції, пише hortidaily.com.

Нагадаємо, кисень необхідний рослинам для успішного росту, в тому числі для активного поглинання елементів живлення, наприклад, азоту, фосфору і калію, а також для синтезу протеїну і сухої речовини. Коріння рослин отримують його з води, де він знаходиться в розчиненому вигляді. Нестача кисню в поливній воді викликає порушення росту рослин. Висока концентрація розчиненого кисню підвищує конкуренцію між ґрунтовими мікроорганізмами, що, в свою чергу, знижує розвиток патогенів. Крім того, розчинений кисень регулює процеси синтезу сполук, що пригнічують розвиток патогенів.

Фахівці IPS зазначають, що при температурі води 25°С фізично можлива максимальна концентрація кисню у воді становить 8,5 ppm(мг/л), проте дослідження показують, що на практиці концентрація кисню у воді не перевищує 3-5 ppm, тому рослини страждають.

Розроблена установка дала змогу підвищує вміст кисню в воді при низькому споживанні енергії. Завдяки продуманому способу змішування води з киснем, він швидко і рівномірно розчиняється в воді.

Наразі установки вже діють в декількох господарствах, де вирощуються різноманітні тепличні культури.