13 січня 2017, 17:00, Україна

Мінагрополітики звітує про фітосанітарний стан рослин

Погодні умови звітного періоду (різкі коливання температур, опади у вигляді мокрого снігу, подекуди з дощем, нерівномірне залягання снігового покриву) суттєво стримують активний розвиток мишоподібних гризунів на полях озимих зернових, ріпаку, багаторічних трав та інших угіддях.

Обстеженнями, що були проведені на полях озимих пшениці та ріпаку до встановлення снігового покриву, виявлено, що щільність гризунів не перевищувала економічного порогу шкідливості та становила 0,5-3 жилих колоній на гектарі, у багаторічних травах обліковували 1-3, максимально 5 жилих колоній на гектарі. Надалі погодні умови регулюватимуть активність поширення та розмноження мишоподібних гризунів. Танення снігу призведе до заливання нір і ходів гризунів а це, відповідно, сприятиме зниженню чисельності їх популяції.

Аналіз матеріалів перевірки зерносховищ свідчить про наявність у фуражному зерні, в окремих партіях насіннєвого та продовольчого збіжжя комірних шкідників (кліщі, довгоносики, борошняні хрущаки, зернова міль), що вимагає знезараження через фумігацію фостоксином, магтоксином, іншими дозволеними препаратами для боротьби зі шкідниками запасів.

Фітоекспертизою насіння ярих зернових та зернобобових культур встановлено зараженість його збудниками альтернаріозу, гельмінтоспоріозу, бактеріозу, фузаріозу, пліснявими грибами, іншими збудниками в межах 1-4%.

За попередніми результатами аналізу монолітів озимої пшениці, відібраних в Київській області, встановлено: незважаючи на пізні строки посіву і те, що озимі у фазі 2-3 листків, перезимівля відбувається задовільно. В середньому 16,5% рослин знаходяться в доброму і 82,5% в задовільному стані, загибель рослин не перевищувала 1%.

В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.