21 березня 2018, 11:40, Світ

Чверть збитків від стихійних лих у світі припадає на агросектор

В період з 2005 по 2015 роки сума збитків у галузі сільського господарства внаслідок стихійних погодних явищ в країнах, що розвиваються склали 96 млрд доларів, пише bloomberg.com.

«Це стало «новою нормою», а вплив кліматичних змін ще більше посилить ці загрози», — заявив Хосе Граціано да Сілва, генеральний директор ФАО.

Починаючи з вісімдесятих років минулого століття, стихійні лиха стають все більш частими та інтенсивними, що створює проблеми для приблизно 2,5 млрд чоловік, які залежать від сільського господарства. За даними ФAO, майже чверть усіх фінансових втрат, викликаних стихійними лихами протягом десятиліття до 2015 року, зазнав агросектор. При цьому, близько 4% потенційної продукції втрачається саме в результаті погодних негараздів.

«З роками, зростання числа екстремальних погодних явищ матиме все більш негативний вплив на світове сільське господарство», — прогнозують у ФАО.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації, у 2005 році в країнах, що розвиваються відбувалося 260 стихійних лих. При цьому, найбільшої шкоди завдано внаслідок посух, екстремальних температур та повеней.