20 березня 2018, 17:45, Урожай

Аграрії змушені пристосовуватись до затяжного періоду глобального похолодання

Експерт зазначає, причиною такого холодного і снігового березня стали регіональні кліматичні зміни, пише vesti-ukr.com.

«У нас зараз 30-річний період похолодання. Саме для нього характерні такі перепади тиску, температури, проникнення арктичних мас. Два тижні тому у нас був циклон, який приніс стільки снігу. Можна згадати 2013 рік, коли за один день випала двомісячна норма снігу. Нам потрібно до цього готуватися. Шквали, бурі, град — все це у нас буде в найближчі 30 років. Правда, взимку температура буде підвищуватися, тільки за останній час вона підвищилася на два градуси», — пояснює Осадчий.

Він також вважає, що така погода сприятлива для сільського господарства, оскільки нерізке потепління і танення снігів допомагають просочити ґрунт водою.

«У цьому році сильних паводків не буде, тому що теплішати буде поступово», — зазначив експерт.

А ось слідом за 30-річним циклом прийде інший, для якого буде характерно дуже спекотне літо, і до нього теж потрібно готуватися.

«Пам'ятайте — в 2010 році влітку температура піднялася до 40°С. Це був пік того 30-річного циклу. За ним настав нинішній з похолоданням. Приблизно років через 60 нас чекає літо, коли температура буде більш ніж +40°С», — підсумував директор НДІ гідрометеорології.