20 березня 2018, 10:35, Насіння

Минулого року аграріями було придбано імпортного насіння у 26 разів більше, ніж продано вітчизняного за кордон

Про це заявив Олександр Захарчук, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки». За його словами, у товарній структурі імпорту насіння традиційно переважали зернові (36,3 тис. тонн) та олійні (34,9 тис. тонн) культури.

«Торік за кордоном закуповувалося переважно насіння соняшника, кукурудзи та ріпаку. На ці види сільгосппродукції припадає понад 98% вітчизняного імпорту», — зауважив експерт.

Імпортного насіння соняшнику було закуплено в об’ємі 24,8 тис. тонн, кукурудзи — 35,2 тис. тонн.

Характерною рисою 2017 року стало зростання обсягів імпорту насіння сорго та гірчиці, насіння якої закупили в об’ємі 412 тонн, імпорт насіння гірчиці зріс до — до 2,10 тис. тонн.

За словами експерта, у 2017 році тенденція до скорочення імпорту насіннєвого матеріалу в Україну порівняно з докризовим 2013 роком сповільнилася. Причиною тому є покращення фінансового стану агроформувань через зростання одержаних прибутків та більш висока — порівняно з українським насінням — якість іноземних сортів та гібридів вищезазначених сільськогосподарських культур.