19 березня 2018, 18:06, Технології

Просо прутоподібне може стати перспективною біопаливною культурою

Дослідження, проведене в Університеті штату Колорадо, відкриває нові перспективи для виробництва біопалива з проса прутоподібного, неїстівної трави, яка росте в багатьох частинах Північної Америки, пише sciencedaily.com.

Джон Філд, науковий співробітник Лабораторії екології природних ресурсів в ХСС, вважає, що користь від використання проса в якості джерела для виробництва біопалива велика.

Його дослідницька група наразі працює і над іншим целюлозним біопаливом, виготовленим з нехарчових рослинних матеріалів. Ці трави, потенційно більш продуктивні в якості сільськогосподарських культур, і їх можна вирощувати з меншою шкодою для навколишнього середовища, ніж наприклад кукурудзу.

«Вони не вимагають багато добрив або посиленого зрошення. Фермерам не потрібно орати поле щороку, аби садити нові культури, і вони залишаються в хорошому стані протягом десятиліття і довше», — зазначив Джон Філд.

Наразі біопаливна промисловість відчуває певні труднощі через низькі цін на нафту, проте в майбутньому це зміниться, вважає Філд. За його словами, коли ціна на нафту у світі стане вищою, інтерес до виробництва біопалива, відповідно і вирощування таких культур як просо лише зростатиме.