19 березня 2018, 14:35, Насіння

Мінагрополітики самостійно визначатиме суми компенсацій для аграріїв

Про це заявляють експерти Асоціації тваринників України (АТУ), пише AgroPolit.com.

Експерти  асоціації вказують на те, що значну роль у  розподілі дотацій все таки відіграватиме Мінагроплітики, хоча раніше перший зам аграрного міністра Максим Мартинюк заявляв про максимальне обезличення цього процесу. 

«Наприклад, пункт 7 «Порядку використання коштів для підтримки розвитку фермерських господарств»: щоб отримати компенсацію вартості закупленого насіння, фермерське господарство повинно подати документи в державний банк, але суму коштів, яка підлягає компенсації, визначатиме Мінагрополітики», — пояснюють Асоціації тваринників України.

Простежується не прямий «слід» Мінагрополітики у розподілі дотацій і за програмою компенсації банківських кредитів та отриманні держкомпенсації при придбанні с/г техніки.

«Відповідно до пункту 11 Порядку, за отримання компенсації відсотків за користування кредитами в державних банках, суму коштів, яка компенсується, визначає, знову ж таки, МінАПК. Щоб тримати 40% компенсації с/г техніки та обладнання, фермерські господарства подають документи в державний банк, але рішення приймає Мінагрополітики. За таких умов незрозуміло, навіщо фермеру йти до банку, який виступає такою собі прокладкою, адже на практиці гроші розподіляє МінАПК? Лишається загадкою, чому Міністерство визначає, скільки давати компенсації фермеру, якщо він зібрав і подав усі необхідні документи в банк, і чи давати взагалі», — резюмують в асоціації.

Нагадаємо, що уряд  виділив 1 млрд грн на підтримку фермерства. При цьому, аграрії критикують цей порядок.