19 березня 2018, 12:30, Посівна

Оптимальні терміни сівби кукурудзи дозволяють уникнути втрат навесні — експерт

На Всеукраїнській конференції «День агронома-2018», організованій журналом The Ukrainian Farmer та APG Group, Сергій Красновський, продакт-менеджер відділу кукурудзи та олійних культур «КВС-УКРАЇНА» навів декілька корисних порад щодо вибору гібридів насіння та оптимальних термінів сівби зернової.

Спостереження останніх років показують, зазвичай в кінці другої декади — на початку третьої декади квітня у більшості областях спостерігається зниження температури, що у свою чергу, може негативно вплинути на стан посівів.

«Завжди потрібно шукати баланс, щоб не посіяти кукурудзу занадто рано або ж занадто пізно. Моя рекомендація: від 20 квітня відступаємо назад десь на 6-7 днів, можливо, 5, і сіємо кукурудзу. За цей час від посіву, якщо середньодобова температура буде 10°С, вона накопичить у сумі приблизно 50-60°С, і ще не проросте. Тобто кукурудза  вже буде близька до накльовування, але не проросте. І коли настане похолодання, насінина цей період просто перечекає. А коли повернеться тепло, ми отримаємо дружні сходи, фактично наприкінці квітня — на початку травня. У цей час буде найбільш ефективним і використання вологи, яка вже є, і тепла, яке буде приходити», — зазначає Сергій Красновський.

Сергій Красновський: Холодостійкість гібридів кукурудзи сьогодні є ключовою ознакою під час вибору насіннєвого матеріалу
Читати по темі

Розпочинати сіяти потрібно з гібридів з ФАО понад 300-350 та закінчувати більш ранніми гібридами. Адже їм потрібно більше сумарних температур набрати до достигання, і вони можуть потрапити у критичний період під час наливу зерна. При виборі насіння слід звернути увагу на холодостійкі гібриди, оскільки низькі температури їх не надто лякають і холодового стресу вони не отримують.

 

 

До ключових переваг таких гібридів можна віднести:

  • можливість проводити сівбу в більш ранні строки (за температури ґрунту на глибині загортання насіння +7-8°С).
  • рання сівба кукурудзи має низку переваг: ефективніше використовується накопичена волога в зимовий період на ранніх етапах вегетації; зміщується налив зерна на більш ранній період; раніше настає фізіологічна стиглість, внаслідок чого збиральна вологість буде нижчою; зміщуються строки збирання кукурудзи також на більш ранні.
  • піддаються меншому впливу страхових гербіцидів, при застосуванні їх після похолодання (менше проявляється фітотоксичність або не проявляється взагалі).