19 березня 2018, 10:38, Технології

Робот-агроном прогнозуватиме врожаї та виявлятиме у рослин хвороби

Розробники назвали свій винахід TerraSentia. Новинка буде представлена уже в цьому році на технологічній виставці Energy Innovation Summit групою вчених з Університету штату Іллінойс, пише azorobotics.com.

«Такі роботи кардинально змінять спосіб збирання та використання даних з полів», — вважає Гіріш Чоудхарі, професор інженерної та біологічної інженерії, який очолює команду проекту.

Вага TerraSentia становить близько 11 кг, а висота — 33 см. За словами розробників, оскільки робот досить легкий, він може спокійно пересуватись по полях не завдаючи шкоди рослинам. Дані, зібрані роботом, допоможуть селекціонерам ідентифікувати генетичні лінії, які забезпечать найвищу якість і максимальну врожайність вирощуваних культур.

Очікується, що TerraSentia заповнить «розрив» між масивними машинами, які швидко засівають або обробляють сотні гектарів, і працівниками, які продовжують виконувати точні ручні роботи, але роблять це набагато повільніше.

Цієї весни в США проведуть польові випробування перших 20 агророботів. Для фермерів пристрої стануть доступними приблизно через три роки. Деякі моделі коштуватимуть до 5000 доларів.