16 березня 2018, 10:50, Урожай

Різке коливання температур несе загрозу озимим на Донеччині

Як зазначають науковці Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції НААН, початок другої декади березня у області супроводжувався наростанням позитивних температур до +12-15°С, таке різке коливання температур може призвести до подальшої втрати частини посівів озимих культур повідомляють у Департаменті АПР Донецької ОДА.

«Якщо ж позитивні температури настануть у більш пізні строки і їх наростання буде відбуватися швидкими темпами, відновлення вегетації буде пізнім, у рослин буде відбуватися скорочення міжфазних періодів, буде менше часу на відростання кореневої системи та вегетативної маси», — зазначають науковці.

Така ситуація сприятиме швидкому проходженню рослин до формування генеративних органів. При цьому збільшується ймовірність різкого наростання температур, пересушення поверхні ґрунту, сприятиме збільшенню площ для пересіву та підсіву культур.

Стан ураження посівів буде залежати від часу відновлення весняної вегетації та подальших погодних умов, що складатимуться в регіоні. Основне питання в ранньовесняний період для місцевих аграріїв полягатиме у збереженні запасів вологи у ґрунті.