14 березня 2018, 13:37, Насіння

Створено сорти картоплі стійкі до колорадського жука

За словами Хелен Тай, фахівця з селекції картоплі в канадському Дослідницькому центрі картоплі в Фредеріктон, вченим вдалося домогтися гарних результатів по виведенню сортів картоплі стійких до колорадського жука, пише news.agropages.com.

Нові сорти картоплі пройшли тестування в полях на стійкість до колорадського жука успішно продемонструвавши ознаки природного опору. Як зазначили науковці, методи генної модифікації рослин не застосовувалися, відповідно, дані сорти не належать до ГМО. Від диких видів вони отримали «в подарунок» хімічну речовину, яка відлякує колорадських жуків.

На сьогодні два сорти вже готові до випуску і компанії можуть подавати заявки на придбання ексклюзивних прав в конкурсному відборі. Переможці будуть озвучені в березні цього року, при цьому нові сорти можуть бути представлені фермерам для продажу через п'ять років.

Проте це не єдина причина, необхідності впровадження альтеративних заходів контролю. Фахівець з селекції зазначила, що дослідники підтвердили стійкість колорадського жука до імідаклоприду, неонікотіноідного інсектициду, який широко використовують у боротьбі з шкідником.

«Сьогодні найкращий час вибрати природну альтернативу хімічному контролю шкідників. Крім того, хімічний контроль є досить дорогим для виробників, і є певні сегменти ринку, такі як органічні виробники, де велика потреба в картоплі з природною стійкістю до жука», — підсумувала науковець.