14 березня 2018, 12:37, Технології

Від переущільнення ґрунтів страждає практично 100% земель — експерт

Микола Шевченко: Запаси вологи у ґрунті наразі катастрофічно знижуються, зокрема, і через наші «ігри» з його обробітком
Читати по темі

У ході проведення конференції «Сучасні підходи до технологій обробітку ґрунту при вирощуванні просапних культур», Микола Шевченко, завідувач кафедри землеробства ім. О.М. Можейка ХНАУ ім. В.В. Докучаєва, поділився своїми думками стосовно сучасних проблем обробітку ґрунту та впливу складових систем землеробства на ефективність ведення сільськогосподарського виробництва.

І хоча на сьогодні вважається, що показник переущільнення ґрунтів становить 39% з ризиком до 72%​, науковці трактують дещо інакші дані.

«Мені ближча інша цифра — що майже 100% площ переущільнені. На це є свої пояснення. Змінивши цілину на агроценоз, ми фактично втратили величезну кількість кореневих решток у ґрунті. Ми втратили багатокомпонентність. І створили певні періоди взагалі без культури, відкриті під ерозійні процеси, відкриті під гравітаційні сили і, зрештою, під атмосферні явища. Самоущільнення обов’язково буде відбуватися, структура в цьому ж випадку також погіршується», — зазначив Микола Шевченко.

Якщо говорити про основні причини переущільнення ґрунтів, то науковець назвав такі:

  • зміна природного цілинного стану на агроценоз (втрата стійкості до самоущільнення і впливу атмосферних явищ);
  • погіршення структурності ґрунтів (оптимальна щільність 1,1-1,2 г/см³ при наявності частинок 0,25-10 мм);
  • розвиток ерозійних процесів та зниження родючості (погіршення загальних агрофізичних властивостей);
  • використання важкої техніки та знарядь (утворення «плужної підошви»);
  • вирощування культур інтенсивного типу (просапні з вимогливістю до площі живлення, необхідністю активного догляду за посівами).

Існує думка, і науковець з нею згоден, що через 25-30 років ми взагалі можемо повністю втратити всі орнопридатні землі світу.