14 березня 2018, 11:35, Урожай

Херсонщина планує поступово відновлювати галузь рисівництва

Минулого року господарства області вдалось зібрати 45 тис. тонн рису, що склало 64% від загального валу рису по Україні, пише kherson-news.info.

За словами посадовця, ніша рисівництва наразі є незаповненою, проте галузь поступово відновлюється. Аграрії вивчають та впроваджують нові технології вирощування рису.

«На сьогоднішній день рис вирощується всього в трьох областях України — Одеській, Миколаївський та Херсонський, і Херсонщина в цьому напрямку є безперечним лідером по валовому виробництву рису та найбільш перспективним регіоном для подальшого збільшення об’ємів рисових площ», — зазначив директор Департаменту АПР Херсонської ОДА.

За прогнозами посадовця, найближчі 5-8 років перенасичення у виробництві рису не очікується. З іншого боку, рис — досить високорентабельна культура та володіє високим експортним потенціалом. Тому на цю культуру звертають увагу все більше Херсонських аграріїв.

«Прогнозую, що площі посівів рису з кожним роком будуть тільки збільшуватись. Гадаю, що незабаром рис стане візитівкою Херсонщини, нашим сільськогосподарським брендом, таким як кавуни, томати та цибуля», — підсумував Олександр Паливода.

Нагадаємо, з 70-х по 90-ті роки вирощування рису було на підйомі: щорічно засівалось до 12 тис. га, проте з 1991 по 2000 роки у виробництві рису почався занепад, рисові площі скоротилися до 3 тис га, а валове виробництво рису — до 7 тис. тонн. Зараз рисова галузь в області знову відроджується — в 2017 під посіви рису на Херсонщині було відведено 7,8 тис. га, середня врожайність становить 5,7 т/га.