13 березня 2018, 17:36, Насіння

Хлорпрофам призводить до зниження врожайності картоплі

Про це під час Міжнародної виставки Potato Technology Expo заявив Джон Уолш, старший науковий співробітник канадської компанії McCain Foods, пише potatonewstoday.com.

Хлорпрофам використовується в сховищах зберігання картоплі з метою запобігання проростанню бульб.

«Тридцять років тому більшість виробників картоплі в США вирощували невелику кількість насіння, щоб в подальшому висаджувати його на своїх фермах. У них завжди було одне сховище для зберігання і підготовки насіння. Згодом багато хто став використовувати ці приміщення для зберігання врожаю картоплі на переробку з CIPC для контролю проростання», — зазначив представник канадської компанії.

Подібна практика, позбавила багатьох виробників спеціальних приміщень, в яких не застосовувався хлорпрофам, і де мав би зберігатися насіннєвий матеріал. Даний факт стурбував місцевих агрономів, але без доказів звернути увагу на дану проблему було непросто.

У зв'язку з цим, вже в 2014 році McCain Foods у співпраці з Департаментом сільського господарства, аквакультури і рибництва NB приступили до трирічного дослідження, присвяченого цьому питанню. Для вивчення були взяті три сховища: контрольне, в якому CIPC ніколи не використовувався, комерційне — для обробки, і сховище, в якому застосовувався хлорпрофам, після чого воно було очищено і продезінфіковано для підготовки насіннєвого матеріалу до посадки.

Виявилось, навіть дуже низькі рівні CIPC можуть завдати шкоди насінню, знизивши їх врожайність на 5-10%. Рівень вмісту речовини в сховищах сягав 0,08-0,090 ppm, що в результаті спричиняло двох-триденну затримку появи сходів і знижувало врожайність культури на більш, ніж 8%. Згодом з'ясувалося, що навіть рівень вмісту хлорпрофаму 0,025 ppm, призводить до зниження врожайності культури.

В якості рекомендації фахівці радять виділяти окремі приміщення для зберігання насіннєвого матеріалу. А оскільки це не зовсім практично, то можна використовувати приміщення для короткочасного зберігання насіння, після чого вдатися до парової очищення та не застосовувати в них CIPC.